LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zadnje ljeto prije faksa

Savjeti za maturante: kako prije odlaska na fakultet imati najbolje ljeto ikad

Iako je ljeto predviđeno za opuštanje, možete se i pripremiti za fakultet, izdvojiti vrijeme za sebe, naučiti nove vještine, ali i provesti dragocjeno vrijeme s prijateljima iz srednje škole.

Iako je ljeto predviđeno za opuštanje, možete se i pripremiti za fakultet, izdvojiti vrijeme za sebe, naučiti nove vještine, ali i provesti dragocjeno vrijeme s prijateljima iz srednje škole.

Sljedeći tjedan pišu se posljednji ispiti državne mature, a nakon toga ako ste se odlučili upisati fakultet, kreće par mjeseci tijekom kojih ćete se vjerojatno osjećati najopuštenije ikada. Odnosno, posljednje ljeto s pregršt slobodnog vremena i manjka obveza.

Vrijeme je to koje treba iskoristiti na najbolji mogu način, dobro se provesti sa srednjoškolskim prijateljima, ali i izdvojiti vremena za sebe i opuštanje. Stoga vam donosimo mali vodič za najbolje ljeto prije fakulteta.
 

Iskoristite vrijeme sa starom ekipom


Provedite što više vremena s prijateljima iz srednje škole jer je ovo možda posljednja prilika da svi budete zajedno prije nego što svatko ode svojim putem. Organizirajte roštilje, piknike ili kampiranja. Ako netko u društvu vozi možete organizirati i road trip na more – samo pripremite dobru playlistu i spremni ste.  Uživajte u tim trenucima jer će vam kasnije biti drage uspomene.
 

Naučite nešto novo


Ljeto je također idealno vrijeme za učenje novih vještina. Upišite tečaj stranog jezika, plesa ili samo pročitajte neku knjigu koja skuplja prašinu na polici već godinama, jer su do sada možda samo lektire bile u prvom planu. Možete i probati neke nove, kreativne hobije poput crtanja ili fotografije, što vam i kasnije može pomoći kao zanimacija i opuštanje tijekom studija.

Sportske aktivnosti i rekreacija su također odličan način za provesti ljeto. Bavite se sportom, idite na planinarenje, bicikliranje, plivanje ili bilo koju drugu aktivnost na otvorenom.
 

Na burzi najviše nezaposlenih sa srednjom školom. Zanimljiv i postotak onih koji s fakultetom ne nalaze posao


Posvetite se sebi


Također je važno izdvojiti vrijeme za sebe, pogotovo ako ćete na jesen živjeti u domu s cimerima. Pronađite vrijeme za opuštanje i uživanje u svojim interesima. A ako idete studirati u drugi grad, posvetite vrijeme i svojim roditeljima. Provedite kvalitetno vrijeme s njima, prigrlite maminu kuhinju i uživajte u domaćim jelima. Ovo su trenuci koje ćete sigurno cijeniti kad se preselite i počnete živjeti samostalno i jesti isključivo po menzama.

Za manje od tjedan dana kreće faks, a ovi filmovi će vas motivirati za novu akademsku godinu


 

Probajte se pripremiti za fakultet, makar mentalno


Iskoristite priliku i stalkajte na Facebooku i Instagramu ljude s kojima ćete ići na fakultet. Pogledajte popise studenata koje fakulteti objave i počnite se upoznavati s potencijalnim kolegama. Ovo će vam pomoći da se osjećate manje nervozno i više uzbuđeno na prvi dan predavanja.

Iako je ljeto vrijeme za opuštanje, možete se i pripremiti za fakultet. Organizirajte svoje buduće materijale i provjerite koje knjige ili skripte možete unaprijed nabaviti kako bi imali lakši start – ali to naravno, možete ostaviti i za zadnji tjedan rujna.

Balansirajte aktivnosti koje vas zanimaju, opuštaju i pripremaju za nadolazeće fakultetske obaveze. Uživajte u svakom trenutku i iskoristite priliku za stvaranje nezaboravnih uspomena!
FOTO: PIXABAY, ILUSTRACIJA