LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prva godina faksa

Savjeti za brucoše: kako se prilagoditi novom akademskom okruženju

Pripremite se za uspješan početak fakulteta koristeći preostala dva mjeseca za prilagodbu na novi stil učenja, nova prijateljstva i organizaciju vremena.

Pripremite se za uspješan početak fakulteta koristeći preostala dva mjeseca za prilagodbu na novi stil učenja, nova prijateljstva i organizaciju vremena.

Početak studija može biti uzbudljiv, ali i pomalo zastrašujuć. Ako ste student prve godine, možda se osjećate preplavljeno zbog svih promjena koje vas čekaju. No, imate još dva mjeseca do početka fakulteta, što je dovoljno vremena da se pripremite i olakšate svoj prijelaz u novo akademsko okruženje.

Prvi korak je prilagodba na novi stil učenja. Fakultetski rad može biti drugačiji od onoga na što ste navikli u srednjoj školi. Preporučuje se da se upoznate s rasporedom predavanja i ispitima, kao i s metodama učenja koje će vam biti najkorisnije. Razmislite o tome kako planirate organizirati svoje vrijeme i razmislite o mogućnosti vođenja bilješki i upotrebi alata za planiranje.

Ovaj zagrebački fakultet organizira tečaj za brucoše, trajat će nekoliko dana



Izgradnja mreže poznanstava također je važan dio prilagodbe. Povezivanje s drugim studentima može vam pomoći da se osjećate manje izolirano i pružiti vam podršku u novom okruženju. Iskoristite priliku da se uključite u studentske grupe, sudjelujete u događanjima i upoznate ljude koji dijele slične interese. Također, mnogi fakulteti nude orijentacijske programe za brucoše (poput mentora) koji vam mogu pomoći da se lakše uključite u fakultet.

Tečaj talijanskog jezika namijenjen brucošima, za početnike i one koji žele obnoviti znanje


Organizacija vremena ključna je za uspjeh na fakultetu. Razmislite o tome kako ćete uskladiti studije s osobnim životom i obvezama. Koristite planere ili aplikacije za praćenje zadataka kako biste ostali na vrhu svojih obveza i smanjili stres. Pronađite rutinu koja vam odgovara i budite spremni prilagoditi se ako nešto ne ide prema planu.

S obzirom na to da imate još dva mjeseca prije početka fakulteta, iskoristite ovo vrijeme za pripremu i planiranje. Upoznajte se s materijalima koje ćete koristiti, istražite fakultetski kampus i postavite sebi ciljeve za prvu godinu. Na taj način, kada fakultet započne, bit ćete spremni i samopouzdaniji u svojoj akademskoj avanturi.

FOTO: PEXELS