LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Anglophonia: Voices and Perspectives”

O Black Pantheru i Harryju Potteru na akademski način: međunarodna konferencija studenata anglistike

Jezik, književnost, prevođenje, podučavanje engleskog kao stranog jezika i anglofonih kultura čine vrlo raznolik i uistinu zanimljiv program ovogodišnje anglističke konferencije na koju pristiže 30 izlagača sa 16 hrvatskih i europskih sveučilišta.

Jezik, književnost, prevođenje, podučavanje engleskog kao stranog jezika i anglofonih kultura čine vrlo raznolik i uistinu zanimljiv program ovogodišnje anglističke konferencije na koju pristiže 30 izlagača sa 16 hrvatskih i europskih sveučilišta.

Klub studenata anglistike X.a. organizira treću međunarodnu anglističku konferenciju Anglophonia: Voices and Perspectives. Održat će se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 3. do 5. svibnja. 

Program obuhvaća teme jezika, književnosti, prevođenja, podučavanja engleskoga kao stranog jezika i anglofonih kultura. Gostovat će 30 izlagača i izlagačica s ukupno šesnaest hrvatskih i europskih sveučilišta koja, osim zemalja regije, uključuju i Švicarsku, Austriju, Mađarsku, Poljsku, Češku, Bugarsku i Rumunjsku. Osim njih, sudjelovat će i plenarni govornici: dr. sc. Ellen Elias-Bursać, Fulbrightova stipendistica na Sveučilištu u Zagrebu i potpredsjednica Američkog društva književnih prevoditelja te doc. dr. sc. Brian Willems sa Sveučilišta u Splitu.

Što je zajedničko Wakanđanima, robotima i kućnim vilenjacima te sanjaju li uistinu androidi o električnim ovcama – neka su od pitanja o kojima će se voditi rasprava na konferenciji. Društvenu kritiku kroz prizmu fenomena popularne kulture različitih narativa fantastike objedinit će izlaganja o neizostavnom Harryju Potteru te nedavnoj filmskoj adaptaciji Marvelova Black Panthera. Osim problematike etniciteta te marginalizacije pripadnika određenih kulturalnih skupina, u ovom slučaju zamaskiranih u magična bića i samosvjesni plod ljudske inventivnosti, izlaganja će se baviti i razmatranjima rasizma te rodne ideologije različitim diskurzivnim okvirima kao što su učionice američkih državnih škola ili filmovi redatelja Davida Finchera.

Uz geografsku notu s izlaganjem o jezikoslovnom krajoliku Osijeka, lingvistički aspekt ovogodišnje konferencije predstavljaju i izlaganja o istraživanju dinamike anglicizama u online komunikaciji Rumunjske te stavovima Švicarske u vezi s dominiranjem engleskog jezika u oglasima i novinama. Raznolikost programa upotpunit će i radionica stručne suradnice i autorice naklade Profil Borke Lekaj Lubine o podučavanju engleskoga kao stranog jezika učenicama i učenicima s posebnim potrebama – Hands-on with Special Ed Learners of English, a održat će se i panel-diskusija na temu američke utopije na kojoj će uz prof. Willemsa sudjelovati i prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest te profesori s književnih katedri Odsjeka za anglistiku.

Za sve informacije o Anglophoniji posjetite službenu stranicu konferencije na kojoj se nalazi i detaljniji pregled programa ili pogledajte Facebook događaj.

FOTO: WIKIPEDIA