LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europske sveučilišne igre 2024.

Šahisti i košarkaši pokazali izvanredno znanje i vještine na Europskim sveučilišnim igrama

Najveći uspjeh postigli su košarkaši Sveučilišta u Zagrebu, plasiravši se među 16 najboljih ekipa te šahistica Tihana Iveković nagrađena priznanjem za treću najbolju igračicu na prvoj ploči.

Najveći uspjeh postigli su košarkaši Sveučilišta u Zagrebu, plasiravši se među 16 najboljih ekipa te šahistica Tihana Iveković nagrađena priznanjem za treću najbolju igračicu na prvoj ploči.

Hrvatski šahisti i šahistice su na Europskim sveučilišnim igrama 2024. u Debrecenu odlično su branili boje svojih sveučilišta, a održan je i iznimno kvalitetan 3x3 košarkaški turnir, gdje su nastupile četiri hrvatske sveučilišne ekipe.


Tihana Iveković nagrađena za treću najbolju igračicu na prvoj ploči


Hrvatski šahisti i šahistice ostvarili su zapažene rezultate. Za reprezentaciju Sveučilišta u Zagrebu natjecali su se Filip Pavić i Miljenko Muha u konkurenciji studenata te Tihana Iveković i Ruža Purkić u konkurenciji studentica, pod vodstvom trenera Pave Matanovića. Tihana Iveković nagrađena je priznanjem za treću najbolju igračicu na prvoj ploči.

Sveučilište u Zagrebu briljiralo na Europskim sveučilišnim igrama s 24 osvojene medalje!


Na rapid turniru, hrvatske studentice su zauzele izvrsno 4. mjesto, dok su studenti završili na 11. mjestu. U blitz turniru, obje ekipe postigle su solidne rezultate, završivši na 7. mjestu.
 

Hrvatski predstavnici završili natjecanje u 3x3 košarci


Hrvatske sveučilišne ekipe sudjelovale su na iznimno konkurentnom 3x3 košarkaškom turniru. Najveći uspjeh postigli su košarkaši Sveučilišta u Zagrebu, plasiravši se među 16 najboljih ekipa i završivši na sjajnom 9. mjestu. Za zagrebačku ekipu igrali su Fran i Lovro Došen, Karlo Traživuk i Roko Sedlar, pod vodstvom trenera Damira Harapina.

Hrvatski studenti sportaši na Europskim sveučilišnim igrama osvojili čak 30 medalja!


U grupnoj fazi, zagrebački tim ostvario je značajne pobjede, uključujući trijumf nad njemačkim studentima iz Kelna s rezultatom 21:14. Nakon poraza od francuskog Sveučilišta Nantes rezultatom 9:21, uslijedile su tri uzastopne pobjede protiv Sveučilišta Riga Stradins iz Latvije s 19:17, Sveučilišta Palacky Olomouc iz Češke s 16:11 te domaćina, Sveučilišta u Debrecenu s 18:16. Nažalost, u osmini finala zaustavili su ih studenti Sveučilišta Shumen iz Bugarske, u napetoj utakmici koja je završila rezultatom 15:16.

Osim zagrebačkih košarkaša, turniru su prisustvovali i košarkaši i košarkašice iz Splita te košarkašice Sveučilišta Sjever. Nažalost, ove ekipe nisu ostvarile dovoljno pobjeda za daljnji plasman te su ispale u grupnoj fazi. Djevojke sa Sveučilišta Sjever završile su na 20. poziciji, košarkašice Sveučilišta u Splitu na 16. mjestu, dok su njihovi muški kolege zauzeli 22. mjesto.

Ovo su neki od najznačajnijih studenata olimpijaca koji su ispisali povijest Igara


Važno je istaknuti da je ovaj turnir služio i kao kvalifikacijski za FISU sveučilišno Svjetsko prvenstvo u košarci 3x3, koje će se održati u studenom 2024. godine u Kini.
IZVOR: HRVATSKI AKADEMSKI SPORTSKI SAVEZ
FOTO: EUROPSKA SVEUČILIŠNA SPORTSKA ORGANIZACIJA