LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Medicinski fakultet u Puli

Saborska zastupnica o nepokrenutom studiju medicine u Puli: „Šakom i kapom odobravaju druge studijske programe”

Jedina prepreka za izvođenje studija medicine jest nedostatak suglasnosti Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, ističe Sanja Radolović.

Jedina prepreka za izvođenje studija medicine jest nedostatak suglasnosti Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, ističe Sanja Radolović.

Sanja Radolović, saborska zastupnica iz Pule i voditeljica Ureda za istraživanje i projekte Sveučilišta Juraja Dobrile u Puli, u intervjuu za Novi List govorila je o Medicinskom fakultetu u Puli

Komentirala je činjenicu da smjer medicine ni ove godine nije upisao studente jer mu još uvijek nedostaje suglasnost Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. 

– Elaborat studija medicine u Puli s popratnim prilozima dobio je pozitivno pisano mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje, tri pozitivne recenzije, među kojima je i recenzija cijenjenog hrvatskog akademika. Izuzev toga Agencija je uz već postojeće tri recenzije programa studija medicine koje je dostavilo samo Sveučilište zatražila još dvije međunarodne recenzije kvalitete studijskog programa, koje su obje bile pozitivne. – istaknula je Sanja Radolović. 

Za odbijanje suglasnosti za izvođenje studija medicine na Medicinskom fakultet u Puli krivi partikularne političke interese

– U Hrvatskoj nedostaje 2000 liječnika i 4500 medicinskih sestara i tehničara, a Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj izlazi iz svoje zakonske ingerencije i vodi se partikularnim političkim interesima pojedinih članova Nacionalnog vijeća te odbija izdati suglasnost za studij medicine pulskom Sveučilištu, što je još jedina prepreka početku izvođenja studija medicine. S druge strane, šakom i kapom odobravaju druge studijske programe diljem Hrvatske, a da ni ne pogledaju materijale. – rekla je za Novi List. 

Smatra kako, osim Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, i ostali krajevi Hrvatske imaju pravo na jednaku razinu zdravstvene zaštite i skrbi te jednako pravo na kvalitetno obrazovanje. Kako bi se to postiglo u Puli, treba dati dopuštenje za izvođenje studija medicine u Puli, smatra zastupnica Radolović.

– Pokretanje studija medicine u Puli pitanje je šireg društvenog interesa koje se treba izdići iz politike, jer će ono donijeti puno za građane, buduće studente, zdravstveni kadar, ali i razvoj cijele Istre i šire regije. – zaključila je. 

FOTO: PIXABAY