LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečana promocija

Rudarsko-geološko-naftni fakultet: Promovirano 50 prvostupnika i 64 magistra

Velika dvorana u Pierottijevoj 6 bila je popunjena do posljednjeg mjesta s rodbinom i prijateljima studenata.

Velika dvorana u Pierottijevoj 6 bila je popunjena do posljednjeg mjesta s rodbinom i prijateljima studenata.

Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je svečana promocija 50 prvostupnika inženjera i 64 magistara inženjera.

Velika dvorana u Pierottijevoj 6 bila je popunjena do posljednjeg mjesta s rodbinom i prijateljima studenata. U svom govoru dekan RGNF-a, izv. prof. Vladislav Brkić, posebno je istaknuo važnost ovog zanimanja.

Iako danas nekima naša struka može izgledati kao arhaizam, ona u sebi sadrži duboki smisao jednog poziva koji zahtjeva: znanje, srčanost, ljudskost, požrtvovnost, te neraskidivu suradnju, prijateljstvo i solidarnost. Naša struka nije puka tradicija ili prošlost. U podzemnim i površinskim kopovima, kamenolomima i tunelima, vrhovima katedrala, na naftno-plinskim kopnenim i odobalnim poljima, pri geološkim i geofizičkim istraživanjima, svugdje se traži inženjer/inženjerka izuzetnih kvaliteta. Znanost, tehnologija i ekološki zahtjevi kroče brzim koracima. Moderni  svijet zahtjeva sve više mineralnih sirovina, sve više pitke vode i geoenergije. RGN-ovci su ljudi zdravog pogleda na svijet i život. U svom radu vide ljepotu i vrijednost. A po završetku svog rada tj. studiranja vesele se životu i u tome leže i egzistiraju crte duboke humanosti našeg poziva. Budućnost rudarenje je u inovativnom istraživanju mineralnim sirovinama kao npr. za onima koji su bitni za elektromobilnost, zatim rješavanju građevinskih i prometnih zahvata kao i u zbrinjavanju otpada. Geolozi rješavaju društvene probleme povezane s prirodnim opasnostima, zaštitom voda, onečišćenjem okoliša i globalnom klimom. U današnjem svijetu ova znanja su sve važnija i traženija - rekao je dekan.

Brkić je svoj govor završio stihovima strukovne himne: Nek vas uvijek prati slava jer poziv taj je ponos sviju nas, nek nedostaje vam svjetlost dana jer vaš je rad domovini spas.

Valja naglasiti da je svečanost svojim predivnim glasom uveličala mezzosopranistica Tihana Herceg Ivšić uz pratnju na gitari koju je izveo profesor Tomislav Ivšić. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA