LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečana promocija

Rudarsko-geološko-naftni fakultet: Promovirano 50 prvostupnika i 64 magistra

Velika dvorana u Pierottijevoj 6 bila je popunjena do posljednjeg mjesta s rodbinom i prijateljima studenata.

Velika dvorana u Pierottijevoj 6 bila je popunjena do posljednjeg mjesta s rodbinom i prijateljima studenata.

Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je svečana promocija 50 prvostupnika inženjera i 64 magistara inženjera.

Promovirana nova generacija doktora i magistara na Medicinskom fakultetu u Splitu


Velika dvorana u Pierottijevoj 6 bila je popunjena do posljednjeg mjesta s rodbinom i prijateljima studenata. U svom govoru dekan RGNF-a, izv. prof. Vladislav Brkić, posebno je istaknuo važnost ovog zanimanja.

Iako danas nekima naša struka može izgledati kao arhaizam, ona u sebi sadrži duboki smisao jednog poziva koji zahtjeva: znanje, srčanost, ljudskost, požrtvovnost, te neraskidivu suradnju, prijateljstvo i solidarnost. Naša struka nije puka tradicija ili prošlost. U podzemnim i površinskim kopovima, kamenolomima i tunelima, vrhovima katedrala, na naftno-plinskim kopnenim i odobalnim poljima, pri geološkim i geofizičkim istraživanjima, svugdje se traži inženjer/inženjerka izuzetnih kvaliteta. Znanost, tehnologija i ekološki zahtjevi kroče brzim koracima. Moderni  svijet zahtjeva sve više mineralnih sirovina, sve više pitke vode i geoenergije. RGN-ovci su ljudi zdravog pogleda na svijet i život. U svom radu vide ljepotu i vrijednost. A po završetku svog rada tj. studiranja vesele se životu i u tome leže i egzistiraju crte duboke humanosti našeg poziva. Budućnost rudarenje je u inovativnom istraživanju mineralnim sirovinama kao npr. za onima koji su bitni za elektromobilnost, zatim rješavanju građevinskih i prometnih zahvata kao i u zbrinjavanju otpada. Geolozi rješavaju društvene probleme povezane s prirodnim opasnostima, zaštitom voda, onečišćenjem okoliša i globalnom klimom. U današnjem svijetu ova znanja su sve važnija i traženija - rekao je dekan.

Brkić je svoj govor završio stihovima strukovne himne: Nek vas uvijek prati slava jer poziv taj je ponos sviju nas, nek nedostaje vam svjetlost dana jer vaš je rad domovini spas.

Otvoren natječaj za doktorski studij na RGN-u. Dodjeljuju se stipendije u iznosu ukupnog troška studija



Valja naglasiti da je svečanost svojim predivnim glasom uveličala mezzosopranistica Tihana Herceg Ivšić uz pratnju na gitari koju je izveo profesor Tomislav Ivšić. 
IZVOR: RGNF
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA