LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čuvajmo more

Ronioci u eko akciji vadili smeće iz mora, a studenti provjeravali njihovo zdravlje

Ukupno 35 ronilaca pretražilo je veliku površinu plaža u Dućama, od Glavice do Luke, te pronašlo neznatnu količinu otpada.

Ukupno 35 ronilaca pretražilo je veliku površinu plaža u Dućama, od Glavice do Luke, te pronašlo neznatnu količinu otpada.

U subotu je održana tradicionalna ronilačka eko akcija Čuvajmo more u organizaciji Općine Dugi Rat i Turističke zajednice Dugi Rat. Klub za podvodne aktivnosti Iglun bio je domaćin ove hvalevrijedne akcije, uz veliku podršku brojnih ronilačkih klubova, uključujući RK Mostar, PIK Sveučilišta u Splitu, RK Drugi stupanj iz Stupnika, RK Monacus iz Splita te PSRD Orkan iz Dugog Rata, prenosi Dalmacija danas.

Sveučilište u Splitu donijelo odluku o troškovima studija za novu akademsku godinu, evo koliko ćete plaćati


Ukupno 35 ronilaca pretražilo je veliku površinu plaža u Dućama, od Glavice do Luke, te pronašlo neznatnu količinu otpada. Prikupljeni otpad je zbrinila komunalna tvrtka Peovica. Nažalost, unatoč mogućnosti besplatnog korištenja reciklažnog dvorišta u Zakučcu i besplatne usluge odvoza krupnog otpada po pozivu koje su na raspolaganju korisnicima, tijekom akcije se obično prikupi i ogromna količina otpada.

"Svake godine akcije se održavaju na ovom području i po nekoliko puta i svaki put se neugodno iznenadimo koliko otpada se nalazi u prirodi i podmorju. Većinom je to krupni otpad te jednokratna, nereciklabilna plastika. Uz mogućnost besplatnog korištenja reciklažnog otpada u Zakučcu i besplatne usluge odvoza kruppnog otpada po pozivu koje su na raspolaganju korisnicima, ipak se tijekom akcije prikupi i do tone otpada. Edukacijom po školama i vrtićima, ali i građana pozitivno djelujemo na stvaranje zelene budućnosti.", poručili su iz Peovice. 


Na Sveučilištu u Splitu dva fakulteta dobila nove, renovirane prostore, evo kako izgledaju


U sklopu eko akcije, studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu provodili su istraživanje za svoje diplomske radove. Pod mentorstvom dr.sc. Roka Duplančića, ispitivali su dentalno i parodontalno zdravlje ronioca. Inače su i sami ronioci, pa su tako spojili ugodno s korisnim.
IZVOR: DALMACIJA DANAS
FOTO: UNSPLASH