LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Riječki interdisciplinarni kongres

RIK: „Svi smo jednaki, ali neki su jednakiji”

Petu godinu zaredom održat će se Riječki interdisciplinarni kongres, projekt Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i aktivnih studentskih udruga koje na tom fakultetu djeluju.

Petu godinu zaredom održat će se Riječki interdisciplinarni kongres, projekt Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i aktivnih studentskih udruga koje na tom fakultetu djeluju.

Iza intrigantnog naslova Svi smo jednaki, ali neki su jednakiji koji su organizatori petog Riječkog interdisciplinarnog kongresa posudili od Georga Orwella i njegove Životinjske farme krije se mnogo zanimljivih događaja. Filozofski će fakultet u Rijeci od četvrtka, 2. studenog, pa sve do subote, 4. studenog, biti oaza ljudskih prava, društvene odgovornosti i pitanja jednakih mogućnosti u svim segmentima društva, kako navode organizatori kongresa.

Riječki interdisciplinarni kongres projekt je Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci i aktivnih studentskih udruga koje djeluju na Filozofskom fakultetu. Održava se već petu godinu zaredom, a od svojih početaka bavi se aktualnim temama od iznimne važnosti, kako za društvo tako i za pojedinca. RIK je prvi put realiziran 2013. godine pod nazivom Seksualnost, dok idućih godina nastavlja s temama Tehnologija i društvo, Društvo (ne)znanja te preko Ljepote i zdravlja dolazi do političke tematike koja krasi ovogodišnje izdanje kongresa.

Raznolikost tema jedna je od vrlina kojima se krasi RIK, što mu omogućava interdisciplinarnost koju naglašava predsjednica Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci Tea Dimnjašević:

– Podizanje svijesti studentske populacije o važnosti interdisciplinarnog pristupa kao oblika akademske suradnje različitih disciplina u istom području istraživanja te razvoj kritičkog mišljenja čini RIK zanimljivim brojnim sudionicima različitih struka. –

Tea poziva sve zainteresirane na prisustvovanje, neovisno o fakultetu na kojem studiraju. Naime, upravo već spomenuta interdisciplinarnost omogućuje da se u programu RIK-a pronađe ponešto za svakog studenta. Ako pogledaš ovogodišnji program na Facebook događaju ili na Facebook stranici, sigurno ćeš pronaći predavanje, okrugli stol, tribinu ili studentsko izlaganje koje će te zaintrigirati već samim naslovom, a potom i sadržajem.

Za one i dalje neodlučne iz programa ovogodišnjeg RIK-a izdvajamo gostovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić koja će publiku upoznati s ovlastima institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u pogledu suzbijanja diskriminacije. U petak, 3. studenog, u sklopu kongresa održat će se tribina zanimljivog naziva Demokracija – da/ne na kojoj će gostovati dr. sc. Elvio Baccarini, dr. sc. Ivan Cerovac te rektorica Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija s raspravom o razlozima za demokraciju kao sustav odlučivanja ili protiv nje.

Riječki interdisciplinarni kongres jest projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, no bez sponzora njegovo održavanje ne bi bilo moguće. Ovogodišnji su RIK na taj način podržali Grad Rijeka, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Zaklada Sveučilišta u Rijeci te Filozofski fakultet u Rijeci. 

FOTO: STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U RIJECI