LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Rijeka će dobiti još jedan studentski dom: prenamjenjuje se HŽ-ovo prenoćište

Neboder je služio kao prenoćište za radnike Hrvatskih željeznica, a smješten je u Prvomajskoj ulici. Pročitajte koliko će se studenata moći useliti u ovaj prostor.

Neboder je služio kao prenoćište za radnike Hrvatskih željeznica, a smješten je u Prvomajskoj ulici. Pročitajte koliko će se studenata moći useliti u ovaj prostor.

Rijeka uskoro dobiva još jedan studentski dom. Iako je krajem rujna rektor riječkog Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin najavio nove smještajne kapacitete unutar Kampusa za potrebe Europskih sveučilišnih igara, a kasnije i za regularne studente, Rijeka i izvan ovog projekta dobiva još jedan studentski dom.

Radi se o neboderu izgrađenom sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji je u dobrom stanju ako se izuzme unutrašnjost. Neboder je služio kao prenoćište za radnike Hrvatskih željeznica, a smješten je u Prvomajskoj ulici. 

Vlasnik ga je u nekoliko navrata pokušao prodati, no nije uspio, stoga je Vlada Republike Hrvatske odlučila ispuniti darovni ugovor u korist Sveučilišta u Rijeci.

Neboder se sastoji od 15 katova, a nakon prenamjene moći će smjestiti 607 studenata. Za ideju i vrlo složenu pripremu projekta preuređenja napuštenog objekta zaslužna je sveučilišna tvrtka STRIP, prenosi riječki studentski Radio Sova.

Za Sovu je intervju dao Ivan Roje, direktor STRIP-a, koji je istaknuo kako će za potpunu obnovu biti potrebno oko 30 milijuna kuna. 

Po dvije sobe dijelit će kupaonicu, a na svakome katu bit će i zajednička čajna kuhinja s dvadesetak mjesta. U prizemlju nebodera bit će fitness centar, praonica rublja i kafić. Osim studenata, korist od preuređenja napuštenog objekta imat će i riječki turizam – dom će tijekom ljeta služiti kao hostel. 

Predviđeno je da mjesečna cijena doma za studente bude oko 800 kuna – otprilike dvostruko više nego u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić na Podmurvicama, ali i gotovo dvostruko manje od troškova privatnog smještaja. Ako sve bude po planu, novi riječki studentski dom mogao bi vrata otvoriti za nešto više od godinu dana.

Cijeli intervju poslušajte na stranicama Radija Sove.

FOTO: RADIO SOVA