LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspjeh Sveučilišta

Riječko sveučilište punopravni član YUFE-a; imat će pristup brojnijim oblicima mobilnosti i studija!

Nakon sudjelovanja u YUFE projektu, Sveučilište u Rijeci postalo je punopravni član YUFE konzorcija.

Nakon sudjelovanja u YUFE projektu, Sveučilište u Rijeci postalo je punopravni član YUFE konzorcija.

Sveučilište u Rijeci od lipnja prošle godine sudjelovalo je u YUFE projektu kao pridruženi partner, a zahvaljujući svojim naporima i aktivnom angažmanu, kako navode, sada su postali punopravni član YUFE konzorcija. Sveučilište u Rijeci sada ima isti status kao i ostala sveučilišta iz Belgije, Cipra, Engleske, Finske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske i Španjolske, a time preuzima još veću odgovornost u stvaranju prvog europskog sveučilišta budućnosti otvorenog svim domaćim i stranim studentima svih profila, nadodaju.

Važnost članstva

Jedan je od YUFE-ovih ciljeva uspostaviti suradnju s lokalnim tvrtkama i dionicama, lokalnim stanovnicima i zajednicama u svrhu rješavanja lokalnih i europskih izazova. 
– Integracija Sveučilišta Nikola Kopernik i Sveučilišta u Rijeci kao punopravnih partnera u YUFE savezu predstavlja prekretnicu ne samo za ovu instituciju već i za cijeli savez. To je službena potvrda značajnog napretka koji je YUFE već postigao u izgradnji saveza sveučilišta koji povezuje sve dijelove Europe. Nadamo se da će naš inkluzivni pristup okupljanja akademskih institucija, osoblja i studenata iz različitih zemalja, kultura i područja biti uspješan u provođenju zajedničke vizije i akcija, koje nam omogućavaju da postanemo pravo europsko sveučilište temeljeno na izvrsnosti, jednakosti i međusobnom poštovanju. – izjavio je rektor Sveučilišta u Maastrichtu i predsjednik YUFE saveza.
Evo što je o članstvu u YUFE-u rekla rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija:
– Status punopravnog člana YUFE saveza od velikog je strateškog značaja za Sveučilište u Rijeci i sve njegove studente, istraživače i zaposlenike koji će sada imati pristup brojnijim oblicima mobilnosti, studija, istraživanja i razvoja. Više puta smo naglašavali da je misija YUFE saveza u potpunosti usklađena s misijom i vizijom Sveučilišta u Rijeci, a to je dijeliti zajedničku predanost europskoj ideji, a mi smo jednako sigurni u presudnu ulogu sveučilišta u budućnosti Europe. Inicijativa Europskih sveučilišta, koja poseban naglasak stavlja na kvalitetu projekta YUFE saveza, važna je za cjelokupni europski prostor visokog obrazovanja i europski istraživački prostor, a punopravno članstvo Sveučilišta u Rijeci u YUFE savezu nesumnjivo će pridonijeti boljem položaju Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Tako će se i smanjiti jaz između sveučilišta u državama članicama EU13, koje su posljednje ušle u Europsku uniju, a tu ubrajamo i Hrvatsku, i sveučilišta u zemljama članicama EU15. Zahvaljujući otvorenosti i inkluzivnosti članova YUFE saveza – kako u ranijim fazama, dok smo bili pridruženi partner, tako i sada – nismo primijetili različit tretman niti u jednom segmentu našeg rada, jer su nam svi partneri omogućili jednako sudjelovanje u aktivnostima. Međutim, punopravno partnerstvo donijet će sa sobom i dodatne ugledne prednosti i promjenu statusa, kao i priliku za stjecanje dodatnih prednosti kroz naš zajednički rad.
Ovaj savez predstavlja partnerstvo između deset mladih sveučilišta iz deset europskih zemalja te su se udružili su s četirima pridruženim partnerima s temeljnim kompetencijama u području zapošljavanja i inkluzivnosti. Cilj je napraviti radikalnu promjenu u europskom visokom obrazovanju modelom mladog, neelitističkog, otvorenog i uključivog europskog sveučilišta usmjerenog na studente.
FOTO: FACEBOOK / UNIRI