LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Počeo SDF

Riječki studenti preuzeli ključeve grada

Počeo je Student Day Festival. Pred riječkim studentima je tjedan prepun vrhunskih koncerata, predavanja i radionice.

Počeo je Student Day Festival. Pred riječkim studentima je tjedan prepun vrhunskih koncerata, predavanja i radionice.

Student Day Festival započeo je danas, u ponedjeljak 6. lipnja, kada je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović predsjedniku Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Luki Delaku predao ključeve grada.

Bogat kulturni, zabavni, edukativni, znanstveni, sportski i glazbeni program trajat će do 11. lipnja na Sveučilišnom Kampusu Trsat, ali i drugim lokacijama diljem grada, a predstavljen je na tiskovnoj konferenciji na kojoj su uz Delaka i Filipovića sudjelovali rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić – Samaržija, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin i Alen Tibljaš uime udruge RiKup koja je suorganizator festivala sa Studentskim zborom.

- Sa zadovoljstvom i ponosom možemo najaviti 12. SDF, koji se odvija od 6. do 11. lipnja, najvećim dijelom na trsatskom kampusu, kako bi bio što bliži studentima. Brojni su zanimljivi sadržaji - kulturni, sportski, edukativni, zabavni i znanstveni uz neizostavan glazbeni koncertni dio. Ovo je najveće koncertno događanje u regiji, čija je posebnost i to što je ulaz na sva događanja besplatan za sve sudionike - rekao je Delak.

Prvi dio programa, koji će se održavati svakodnevno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, nazvan je Culture Week i nudi studentima priliku da se uključe u bogat kulturni i sportski život grada i Sveučilišta u Rijeci. Moći će se upoznati s aktualnostima iz studentskog života kroz predstavljanje studentskih inicijativa, udruga i projekata, kao i steći korisna, dodatna znanja. Od samog starta cilj Student Day Festivala bio je pružiti zaokruženi doživljaj studentima, na kojem mogu zadovoljiti sve svoje društvene potrebe, a svake godine, u ostvarenju tog cilja, program se podiže na višu razinu.

- Sveučilište u Rijeci je ponosno i sretno što ima ovakav studentski zbor, studentske udruge i studente. Oni na Sveučilištu stječu kompetencije za budući život i rad, a ono što studiranje čini studiranjem i što mlade čini mladima su naravno, i zabava i aktivizam. Ponosni smo što studenti uspijevaju održavati ovako visoku razinu SDF-a već 12. godinu. Tu se odražava sve ono što studentski život čini punijim i zanimljivijim, što je sastavni dio studentskog života - kazala je rektorica Prijić – Samaržija.

Naglasila je kako Sveučilište promovira i Rijeku i Županiju kao mjesta gdje treba doći i studirati.

- Ovaj festival pokazuje koliko smo atraktivni i koliko je sveučilišni život prožeo sve forme života u Rijeci. Važno je vidjeti da funkcionira aktivizam naših udruga, a teme o kojima se raspravlja izuzetno su važne – primjerice za
razvoj karijere, za mentalno zdravlje te njihovim otvaranjem naši studenti postaju aktivni građani. Koncertni dio festivala je brend za sebe, no i cijeli je festival postao brend, ne samo Sveučilišta već i grada Rijeke te samih studenata. Tu se studenti druže međusobno, sa svojim profesorima, drugim mladim ljudima i svima koji se tako osjećaju. Zahvaljujem i čestitam našim studentima što čine Sveučilište u Rijeci boljim mjestom - kazala je rektorica Prijić – Samaržija.

Danas će se održati programi Escape Room na Kampusu te osvajanje penjačke stijene u Atletskoj dvorani Kantrida, gdje će i sutra poslijepodne zainteresirani studenti imati priliku naučiti penjanje uz stručne instruktore. U utorak i srijedu u jutarnjim satima u HKD-u Sušak održavaju se Inkluzivna i Neinkluzivna plesna radionica, dok će sutra tijekom jutra i poslijepodneva na igralištu Vojno trajati sportski dan, koji će završiti revijalnom nogometnom utakmicom između predstavnika Sveučilišta i Županije. U utorak je u planu i predavanje Vaša prava – rad putem studentskog ugovora u Akvariju.

U srijedu, nakon plesa, bit će vrijeme za izbacivanje stresa uz Rage Room na prostoru bivšeg tenka. Istog dana, u jutarnjim satima, održava se e-sports turnir u Zgradi sveučilišnih odjela te predavanje Upravljaj karijerom i gibaj se pravim smjerom, dok je za poslijepodne najavljen PHD Career Cafe. Večer je rezervirana za performans Usta puna prava te kino pod zvijezdama u sklopu kojeg se u suradnji s Art kinom Croatia održava projekcija filma Jahači pravde.

- SDF je definitivno prerastao riječke, pa i hrvatske okvire i upisao se na kartu studentskih aktivnosti ne samo u koncertnom dijelu koji je možda najatraktivniji, nego i u prezentaciji onoga što studenti na Sveučilištu rade. Program je za svaku pohvalu i ponosno ističem kako je naše riječko Sveučilište jedno od najdinamičnijih sveučilišta u RH, i u uvijek dobro prolazi u ocjenjivanju kvalitete. Lipanj obiluje događanjima u Rijeci, no nastojat ću doći na neke od programa. Rijeka se pokazuje kao mjesto dobrog i ugodnog studiranja i studentima iz cijele Hrvatske. Nadam se da će se veliki broj Riječana i Riječanki odazvati na koncerte, kao i naših gostiju kojih je sve više u Rijeci. Dio doprinosa tome donosi i SDF a sada posuđujem studentima ključ grada - kazao je gradonačelnik Filipović.

Četvrtak donosi predstavljanje studentskih udruga i International Dinner Night na kojem će strani studenti na studentskoj razmjeni pripremiti gastronomske specijalitete svojih krajeva, kao i predavanje Trebamo li biti offline da bismo sačuvali svoje mentalno zdravlje, dok se sportski program završava u petak paintball turnirom.

- Lijepo je biti u županiji koja ima ovakav studentski zbor i ovakvog predsjednika. Studenti su već dugi niz godina iznimno angažirani u prezentaciji svojih aktivnosti, a jedna od ključnih je SDF s iznimnim programom. Svake godine nastojimo zajedno sa Sveučilištem podupirati programe koji su važni, deficitarni i novi pa smo financijski poduprli i uvođenje logopedije i farmacije, naravno činit ćemo to i dalje. Sveučilište raste, ono je mlado, vrijedno i propulzivno. Čestitke na organizaciji, ovdje ima stvarno genijalnih stvari - poručila je pročelnica Stilin.

Koncertni program odvijat će se od 9. do 11. lipnja i ugostiti poznata imena pop, rock i urbane glazbe iz Hrvatske i regije. 

- Svake se godine trudimo približiti program svim generacijama. Bit će tu trapa, repa, rocka..sve smo žanrove pokrili. Četvrtak je, kako bi mladi rekli, „trash“ dan sa Šajetom, Denis&Denis, sa Brkovima - koji su 1. put na SDF-u, jer trudimo se da svake godine bude što više novih izvođača. U petak nastupa Jura Stublić, M.O.R.T. i Neno Belan. U subotu dolazi velika medijska zvijezda, Konstrakta, uz Psihomodo Pop i Edu Maajku. Ovo su samo neka „zvučnija“ imena, uz još mnogo kvalitetnih bendova. Ove godine imamo i elektro floor, sjajnu headlinericu iz Srbije Tijanu T. i razne DJ-e. Glazbeni program počinje svaki dan u 20 sati i traje do 5 sati ujutro. Hrana i piće nudit će se po cijenama prilagođenim studentima. Naglašavamo kako je na koncerte ulaz besplatan a pozvani su ne samo studenti nego svi koji žele poslušati neke od najboljih izvođača iz Hrvatske i regije - istaknuo je Tibljaš.

Student Day Festival ima dugu i veselu povijest. Prvi puta održan je 2010. godine, nakon čega iz godine u godinu raste kvalitetom i opsegom aktivnosti, kao i brojem posjetitelja. Svi detalji o programu i događanjima u sklopu SDF-a objavljuju se na službenim Facebook i Instagram stranicama te webu sdf.uniri.hr.

Organizatori festivala su Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RiKup, a pokrovitelji Sveučilište u Rijeci, Studentski centar Sveučilišta u Rijeci, Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija, dok su sponzori Karlovačka pivovara, Romerquelle, Coca-Cola i Arriva.
FOTO: PRESS