LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Riječka rektorica obratila se studentima s okvirnim planom o početku akademske godine

Riječka rektorica Prijić-Samaržija odlučila se još jednom obratiti studentima s okvirnim planom o početku nastave na Sveučilištu.

Riječka rektorica Prijić-Samaržija odlučila se još jednom obratiti studentima s okvirnim planom o početku nastave na Sveučilištu.

Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, odlučila se još jednom obratiti studentima na službenoj stranici Sveučilišta kako bi im barem djelomično umanjila neizvjesnost, ali i odgovorila na pitanja koja ih muče. Iako će studenti od fakulteta koji pohađaju dobiti konkretne upute, rektorica je objavila okviran plan.

Plan koji je donesen na razini Sveučilišta podijeljen je u 4 točke, a prenosimo ga u cijelosti: 
  1. Nastavno na dosadašnje preporuke MZO-a i HZJZ-a, planiramo redoviti početak i fizičku izvedbu nastave u novoj akademskoj godini. S obzirom na to, preporučujemo svim studentima koji ne žive u Rijeci i koji trebaju smještaj da ga što prije osiguraju. Studenti koji su smješteni u kapacitetima Studentskog centra Rijeka dobit će posebne upute, a neke se već mogu i naći na mrežnim stranicama SCRI-ja. Studentima kojima su liječnici iz zdravstvenih razloga preporučili da ne sudjeluju u fizičkoj izvedbi nastave, uz predočenje relevantnih dokaza, bit će omogućeno da nastavu prate online
  2. Svaka će sastavnica donijeti planove izvedbe nastave koji će biti usklađeni s Modelom izvedbe nastave u ak. god. 2020/2021, a koji omogućuje hibridnu izvedbu nastave, tj. mogućnost da se do 40% nastave planira i izvodi online. U slučaju obolijevanja ili potrebe za samoizolacijom, studenti će putem e-kolegija moći redovito pratiti nastavu. Naime, svaki će nastavnik imati mogućnost izvedbe nastave putem e-kolegija koji osigurava praćenje nastave, interakciju, provjere znanja i dostupnost literature.   
  3. Sastavnice će provoditi pojačane mjere zaštite zdravlja i sigurnosti koje uključuju mjerenje temperature za sve studente, zaposlenike i posjetitelje, obvezu nošenja maski, dezinfekciju ruku i zajedničke tehničke opreme prije i nakon korištenja, održavanje fizičke udaljenosti te ostale mjere vezane uz redovitu dezinfekciju prostora nakon nastavnih turnusa. Posebna pozornost posvetit će se planiranju rasporeda i organizaciji nastave na kolegijima koje pohađa više od 50 studenata, s ciljem izbjegavanja gužvi i reduciranja velikog broja studenata koji istodobno borave u zatvorenim radnim i zajedničkim prostorima. Broj studenata, zaposlenika i posjetitelja u zajedničkim prostorijama bit će ograničen, ovisno o veličini prostorije i mogućnostima održavanja fizičke udaljenosti. Raspored nastave bit će objavljen prije početka nastave na svakoj sastavnici, ali uz napomenu da će biti podložan izmjenama s obzirom na epidemiološku situaciju i propisane mjere. Pravila ponašanja, boravka i kretanja prostorima Sveučilišta (hodnicima, kantinama, knjižnicama i drugima) kojima se smanjuje mogućnost zaraze bit će istaknuta na svim vidljivim mjestima.
  4. Kako nam je cilj na optimalan način pomiriti ciljeve prevencije i zaštite zdravlja te održavanje kontinuiteta i kvalitete nastavnog procesa, bit će potrebno kontinuirano se prilagođavati trenutačnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama. Posebna će se pozornost posvetiti brucošima koji će imati prioritet vezano uz fizičko održavanje nastave. Međutim, očekuje se i da studenti viših godina preddiplomskog i diplomskog studija budu u Rijeci i sudjeluju u izvedbi nastave on-site. Najveći je izazov izvedba praktične nastave koja se također planira izvoditi on-site, a upute za koju ćete dobiti na svojim sastavnicama.     
Rektorica je na kraju navela da Sveučilište redovito prati upute Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i drugih releventnih tijela pa zato poziva studente da prate stranicu Sveučilišta i svoje sastavnice kako bi bili pravovremeno informirani.
– Dragi kolege, sigurna sam da ćemo ovu novu normalnost prihvatiti kao priliku da iz nove perspektive promislimo u kojem smjeru želimo razvijati naše Sveučilište i zajednicu. Samo zajedno, znatiželjni i racionalni, solidarni i puni razumijevanja  za druge, postići ćemo željene ciljeve očuvanja zdravlja i razvijanja naših sposobnosti. Molim vas da nam pomognete da ne posustanemo, već da hrabro branimo naša prava na kvalitetno obrazovanje, istraživanje i sudjelovanje u zajednici. – dodala je na kraju prof. dr. sc. Prijić-Samaržija.
FOTO: FACEBOOK / UNIRI.HR