LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mladi vozači

Rezultati ankete: nema potrebe za privremenom vozačkom i ograničenom snagom motora

Većina mladih izjasnila je da nema potrebe za uvođenjem privremene vozačke dozvole i ograničavanjem snage motora automobila koje mladi smiju voziti.

Većina mladih izjasnila je da nema potrebe za uvođenjem privremene vozačke dozvole i ograničavanjem snage motora automobila koje mladi smiju voziti.

Nedavno smo proveli anketu o tome trebaju li mladi vozači imati privremenu vozačku do 24. godine, odnosno tri godine od položenog vozačkog ispita, a koja bi se oduzimala u slučaju dvaju težih prekršaja ili jedne obijesne vožnje te treba li ograničiti snagu motora automobila koji smiju voziti na 70 kW, odnosno 95 KS, kako je to predložio prometni stručnjak i profesor Marušić.
Vezano: ANKETA: Uvođenje privremene vozačke za mlade vozače i ograničena snaga motora
Među onima koji su odgovorili na pitanje iz ankete do 3. kolovoza 42% osoba smatra da nema potrebe niti za jednim niti za drugim, dok odmah iza toga s 33% slijedi odgovor Da, prema kojemu se smatra da je potrebno uvesti ograničenu snagu motora i privremenu vozaču dozvolu. Nakon toga s 15% ide odgovor da treba samo ograničiti snagu motora, a 10% anketiranih smatra da je potrebno samo uvesti privremenu vozačku dozvolu bez potrebe za ograničavanjem snage motora.

Neki su dodatno argumentirali svoje stavove, pa su tako istaknuli da je onima koji krše propise svejedno kakav će auto voziti jer ih to neće spriječiti da ne voze po pravilima. Drugi su istaknuli da je potrebno ponovno definirati pojam mladog vozača jer nije u redu da se netko tko ima vozačku dozvolu od 18. godine smatra mladim vozačem kada, primjerice, ima 23 godine, pa samim time ima i 5 godina iskustva, dok se netko tko ima 25 godina i tek je položio ne smatra mladim vozačem. Također, mladi su istaknuli problem kada stranci koji su mlađi od 24 godine dođu iz strane države u kojoj takvoga ograničenja nema, a neki su zakon jednostavno nazvali glupim. Komentara onih koji se slažu s uvođenjem tih dvaju pravila nije bilo.
FOTO: UNSPLASH