LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Rektorski forum JI Europe i zapadnog Balkana: Utvrđeni su inovacijski jaz, odljev mozgova i manjak suradnje

Slabiji rezultati u regiji obilježeni demografskim izazovima i odljevom mozgova bili su jedna od tema Foruma, prihvaćene su brojne odluke te je izabrana nova predsjednica.

Slabiji rezultati u regiji obilježeni demografskim izazovima i odljevom mozgova bili su jedna od tema Foruma, prihvaćene su brojne odluke te je izabrana nova predsjednica.

Sveučilište u Rijeci bilo je domaćin dvodnevnog 7. Rektorskog foruma jugoistočne Europe i zapadnog Balkana. Forum se održao u sklopu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci, a na njemu se okupilo 73 predstavnika s 29 sveučilišta, među kojima se našlo i 18 rektora iz regije.
 

Rektorski forum posvećen je promicanju europskih politika u znanosti i visokom obrazovanju, razmjeni dobrih praksi, jačanju suradnje na zajedničkim projektima. – stoji na stranici UNIRI-ja.


Problemi u regiji 


Sudionici Foruma prepoznali su inovacijski jaz između zemalja EU13 i EU14, koji je utvrđen u posljednjoj Europskoj ljestvici uspjeha u inoviranju iz 2023. godine, koji je podosta širi u odnosu na zemlje zapadnog Balkana.

Regija ima slabije rezultate u pogledu ljudskih resursa, digitalizacije, intelektualne imovine, utjecaja na zapošljavanje i slično. Svi ti rezultati utječu na globalnu konkurentnost u Europi.

Sveučilišta u regiji imaju manje razvijene suradnje nego s drugim europskim partnerima, a ukazano je i na nedostatno financiranje visokog obrazovanja i istraživanja, koje nije na europskoj razini. Uslijed takvih nedostataka, mladi talentirani stručnjaci napuštaju regiju i traže priliku za razvojem karijere u drugim zemljama. Odnosno, prisutan je odljev mozgova, ali i demografski izljev.


Noviteti


Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija postala je nova predsjednica Rektorskog foruma jugoistočne Europe. Njen mandat započinje 1. listopada 2023. godine.

Zaključci i prijedlozi svake radne skupine predstavljeni su čelnicima sveučilišta tijekom sjednice Opće skupštine, a zatim su potvrđeni te će radne skupine nastaviti s radom u iduće dvije godine.

Forumu su se priključila četiri nova sveučilišta: Sveučilište u Tirani (Albanija), Sveučilište Haxhi Zeka (Kosovo), Sveučilište Ukshin Hoti Prizren (Kosovo) i Sveučilište Goce Delčev Štip (Sjeverna Makedonija).

Usvojena je Deklaracija, kojom se članovi Foruma obvezuju da će zajedničkim radom zagovarati unaprjeđenje i jačanje regionalnog i međunarodnog povezivanja te zajedničke inicijative i projekte, podići standarde kvalitete istraživanja i visokog obrazovanja, ali i poboljšati akademsku mobilnost unutar mreže institucija.
FOTO: UNIRI/WEB VIA CANVA