LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan sveučilišta

Rektor objasnio kako je HKS ostao „predvorje nade”

– Predstavljajući danas ukratko rad i razvoj našega Sveučilišta, mogu, zahvalan Gospodinu na svim darovima, reći da smo sve činili kako bismo unatoč poteškoćama i raznim izazovima bili i ostali predvorje nade, radionica za bolju budućnost naših studenata, mjesto na kojem se uči biti odgovoran za sebe, svijet, zajednički dom. – istaknuo je prof. dr. sc. Željko Tanjić na Danu HKS-a.

– Predstavljajući danas ukratko rad i razvoj našega Sveučilišta, mogu, zahvalan Gospodinu na svim darovima, reći da smo sve činili kako bismo unatoč poteškoćama i raznim izazovima bili i ostali predvorje nade, radionica za bolju budućnost naših studenata, mjesto na kojem se uči biti odgovoran za sebe, svijet, zajednički dom. – istaknuo je prof. dr. sc. Željko Tanjić na Danu HKS-a.

U ponedjeljak, 3. lipnja 2019, Hrvatsko katoličko sveučilište proslavilo je svoj dan. Prisutnima se na početku obratio Veliki kancelar HKS-a i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, istaknuvši najvažnije poslanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta:

– U pozivu i poslanju katoličkih veleučilišta, pa tako i u ovome našem Sveučilištu, nalazi se ne samo traganje za istinom nego i poziv na odgovornost. Ta se odgovornost sastoji u nastojanju da istinsko svjetlo dopre do svih područja života u našoj domovini.

Rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić u svojem je govoru istaknuo:

– Predstavljajući danas ukratko rad i razvoj našega Sveučilišta, mogu, zahvalan Gospodinu na svim darovima, reći da smo sve činili kako bismo unatoč poteškoćama i raznim izazovima bili i ostali predvorje nade, radionica za bolju budućnost naših studenata, mjesto na kojem se uči biti odgovoran za sebe, svijet, zajednički dom. Da, često nas je obuzimala i obuzima bojazan usred raznih kriza koje prolazimo, ne samo kao sveučilište nego i društvo i Crkva, ali sve to vidimo kao priliku i izazov kako bismo bili još bolji graditelji nade za druge i za sebe.

Nastavio je:

– To smo živjeli i ostvarivali na različitim razinama: kroz pokrenuti diplomski studij komunikologije, prva dva doktorska studija iz povijesti i sociologije, kroz provedeni natječaj za višegodišnje znanstvene projekte Hrvatskoga katoličkog sveučilišta od 2019. do 2021. godine s temom obitelji, kroz prvi odobreni projekt Obzor 2020 i druge projekte među kojima je projekt EVS zajedno s KBF-om Sveučilišta u Zagrebu, kroz pripremu inicijalne akreditacije za znanstveno područje prirodnih znanosti, kroz projekt internacionalizacije u području tehničkih znanosti (softversko inženjerstvo) i njihovim povezivanjem s društvenim znanostima, kroz rekonstrukciju studija sociologije i povijesti uvođenjem dvopredmetnih studija, kroz pokretanje novih studija u skladu sa strategijom Sveučilišta do 2020. godine, kroz izdavačku djelatnost naših nastavnika i Sveučilišta, znanstvene radove, izlaganja na znanstvenim skupovima, kroz skupove i okrugle stolove, predstavljanja i tribine na kojima se raspravljalo o aktualnim pitanjima društvenog i crkvenog života, bili smo aktivni u izradi novih kurikula povijesti, sociologije i hrvatskoga jezika, kroz djelovanje našeg sveučilišnog kapelana i Centra za psihološku pomoć i prije svega kroz naše studente koji su svojim marom i zalaganjem od studija do volontiranja, aktivnostima u studentskim udrugama i na skupovima, u zborovima, svojim studentskim listom koji je ovih dana izašao, kao i fotografskim natječajem pokazali da su zapravo najbolji nositelji i darovatelji nade, a sve to ne bi bilo moguće ostvariti bez mnogih vrijednih djelatnika koji svojim radom omogućuju ostvarivanje svih ovih postignuća. Vrijedi spomenuti da su naši studenti zapaženi gdje god izlažu i da su dobitnici raznih nagrada i priznanja. Spomenut ću samo da su u protekle dvije godine dvoje naših studenata Odjela za povijest dobili nagradu za najbolji diplomski rad na Festivalu povijesti Kliofest, a treći je dobitnik bio naš prvostupnik, a sada doktorand. Čestitam i danas nagrađenim studentima, kao i svima onima koji su nagrađeni odjelnim nagradama. Također su i mnogi su nastavnici dobili priznanja zbog svog zapaženog djelovanja, a među njima je i naš prorektor Emilio Marin, dobitnik Državne nagrada za znanost za životno djelo u humanističkim znanostima. Mogli bismo tako nabrajati još puno toga. Sve su to plodovi nade koja nam je darovana u vjeri da Gospodin uvijek daruje onkraj svake nade. Hvala svima vama koji ste nam pomagali i pomažete da u toj nadi hodimo i dalje, a na tome prije svega hvala našem Velikom kancelaru uzoritom gospodinu kardinalu Josipu Bozaniću jer bez njegove brige za Sveučilište, kao i brižnosti i ulaganja Zagrebačke nadbiskupije, ništa ne bismo mogli postići.

Prigodnu riječ uputila je prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske, koja je u svom govoru rekla: 

– Usmjerenost na razvoj i život studenta s nepokolebljivim načelom da mladima ne smijemo izbiti etičko uporište snažno je obilježje ove institucije. Hrvatsko katoličko sveučilište institucija je koja, vođena načelom razboritosti, ne promišlja samo visoko obrazovanje, nego obrazovanje kao vrijednost i sustavno obrazovanje kao javno dobro.

Foto: HKS

U ime Ministrice znanosti i obrazovanja svim prisutnima obratila se pomoćnica ministrice prof. dr. sc. Ivana Franić, koja se osvrnula na razvoj Hrvatskog katoličkog sveučilišta, rekavši kako je u kratkom roku izraslo u snažno i respektabilno Sveučilište kojem od srca želi da nastavi biti pouzdan i čvrst oslonac u sustavu visokog obrazovanja.

– Danas je značajan dan ne samo za znanost i obrazovanje već i za hrvatsku kulturu i nacionalni identitet. Hrvatsko katoličko sveučilište posebno je jer šalje važnu poruku kroz katolički identitet koji ne obuhvaća samo vjernike – to je poruka dijaloga i to u vremenu kada svjedočimo urušavanju sustava vrijednosti. Čovjek nikada više nije napredovao u znanosti, a nikada više nije tragao za orijentirima. Upravo zato ovo je Sveučilište osnovano u pravo vrijeme da pruži odgovor koji je nedostajao našem društvu. Unatoč svojoj moralnoj poruci Sveučilište se nije izoliralo već teži vrhunskom znanstvenom identitetu i dokaz je da u društvu postoji jedan drugačiji sustav razmišljanja. – istaknuo je akademik Zvonko Kusić, posebni savjetnik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Hrvatskog Sabora akademik Željko Reiner u svom je pozdravnom govoru ustvrdio:

– Hrvatsko katoličko sveučilište može gledati u budućnost radosno zato što može odgajati odgovorne i zrele osobe svjesne svojega kršćanskog identiteta koje poštuju različitost, spremne su prihvatiti vodeće uloge u različitim područjima društva.

U ime Predsjednice Republike Hrvatske svečanom akademskom činu nazočio je prof. dr. sc. Mate Granić, koji je svim prisutnima prenio pozdrave Predsjednice te nastavio:

– Danas je vaša zadaća itekako važna ne samo u razvoju hrvatske znanosti i školstva nego i u razvoja duhovne svijesti hrvatskoga naroda i hrvatskog društva. Želim vam da uspješno nastavite putem kojim ste krenuli.

Lectio magistralis pod nazivom Gaudium de veritate. Katolička sveučilišta i budućnost visokoškolskog obrazovanja održala je prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil, rektorica Portugalskog katoličkog sveučilišta i predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta. U svom je govoru promišljala o ulozi sveučilišta, koja je važnost sveučilišta, kako bi se sveučilišta trebala organizirati. Uslijedila je dodjela rektorovih nagrada. Rektorova nagrada za doprinos razvoju sveučilišne zajednice u akademskoj godini 2017/2018. dodijeljena je studenticama Odjela za povijest Mireli Lončar i Pauli Vuković, a Rektorova nagrada za promicanje katoličkog identiteta Sveučilišta u akademskoj godini 2017/2018. dodijeljena je studentici Hani Kilijan s Odjela za komunikologiju i studentici Matei Škomrlj s Odjela za sociologiju. Rektorova nagrada za akademsku izvrsnost tijekom diplomskog sveučilišnog studija dodijeljena je magistri psihologije Barbari Mirković.

Svečanom akademskom činu prisustvovali su uglednici iz javnog, crkvenog, kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske. Svojom pjesmom slavlje su uljepšali Mješoviti pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Pjevački zbor Odjela za sestrinstvo i Pjevačka skupina A CLAPELLA Odjela za komunikologiju. Samom akademskom činu prethodila je zahvalna sveta misa koju je predvodio upravitelj Župe Presvetog Trojstva u Krašiću velečasni Ivan Vučak.

FOTO: HKS