LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVEUČILIŠTE U SPLITU

Rektor Ljutić počeo s drugim mandatom, a iza njega je do sada niz uspješnih projekata

Planiran je i razvoj novih studija te daljnji razvoj Sveučilišta, a u svemu tome Ljutiću će pomagati i prorektori. Oni će svoja znanja i raspolaganje staviti do 30. rujna 2026. godine do kada im taje mandat.

Planiran je i razvoj novih studija te daljnji razvoj Sveučilišta, a u svemu tome Ljutiću će pomagati i prorektori. Oni će svoja znanja i raspolaganje staviti do 30. rujna 2026. godine do kada im taje mandat.

Na početku drugog rektorskog mandata prof. dr. sc. Dragan Ljutić osvrnuo se na napravljeno u protekle četiri godine te najavio niz novih projekata na Sveučilištu u Splitu, stoji na stranicama Sveučilišta u Splitu.

U pogledu do sada realiziranih kapitalnih projekata najveći su kompletno preuređen Studentski dom „Bruno Bušić” na Spinutu, izgradnja Tehnološkog parka u Spinutu, novi prostori Filozofskog fakuleteta u Poljičkoj ulici, izmjene i dopune UPU-a Kampusa, uređenje okoliša, uređenje brojnih sveučilišnih prostora po gradu, obnovljen Medicinski fakultet, stavljena u funkciju Nastamba za pokusne životinje, proveden postupak arhitektonskog natječaja za zgradu Znanstvenoistraživačkog centra, a u tijeku su i pregovori s Vladom za dodjelu zgrade Doma željezničara u svrhu uređenja još jednog studentskog doma. Također, jedan dom bi se trebao graditi i na području Kampusa.

U prvom mandatu rektora Ljutića riješeno je dugovanje u iznosu većem od 80 milijuna kuna, a u blagajnu Sveučilište su se u međuvremenu slili, i još pristižu, milijuni eura od europskih projekata. Samo za znanost odobreno je i financirano 60 projekata u vrijednosti od 35 milijuna eura.

Investicije u kombinaciji s novim studijima privukle su više stotina stranih studenata iz zapadnoeuropskih zemalja na fakultete u Split, ponajviše na Medicinu, te na Psihologiju na engleskom. Uz studente raste i broj ukupno zaposlenih koji se popeo na skoro na dvije tisuće, a Sveučilište je tako postalo jedan od najvećih poslodavaca u Dalmaciji.

Također, Sveučilište u Splitu je na rang-listama svjetskih sveučilišta jako visoko pozicioniralo te počinje biti primjer dobre prakse visokog obrazaovanja u Hrvatskoj.
Mi smo među 300 najboljih na svijetu kad se gledaju tehničke i prirodne znanosti, ali naravno, bez humanističkih i društvenih studija nema jakog sveučilišta. A konkurencija je ogromna, samo Europa ima 5000 sveučilišta, a gdje su ostali... Moramo ulagati u naše znanstvenike, jer oni su stvarno naši najbolji ambasadori. Sve njih treba razvijati i pomagati im, a do kraja novoga mandata nastojat ću da svaki naš fakultet, svaka naša sastavnica dobije svoju kuću! Pritom neću, kao što nisam ni do sada, prodati nijednu sveučilišnu nekretninu, pogotovo ne one u centru grada, jer koliko god je važno da imamo ovako uređen Kampus, važno je i da studenti ne budu getoizirani. Neka njih po cijelom Splitu, neka se vidi da smo sveučilišni grad , ističe rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić 

Planirane su gradnje dvaju domova, što će naročito razveseliti one koji nemaju prebivalište u Splitu i primorani su svoje podstanarske stanove usred ispitnih rokova prepuštati turistima.
Za još jedan studentski dom na Kampusu već smo ishodili novac za projektnu dokumentaciju od resornog ministarstva, a i inače moram pohvaliti odličnu suradnju s Vladom, a od premijera Andreja Plenkovića smo dobili najavu i da ćemo dobiti bivšu zgradu Doma željezničara na Ravnim njivama, gdje bismo napravili još jedan dom. Takve objekte već su u drugim gradovima prepuštali visokim učilištima, a nama je to zaista potrebno za naše studente, dodao je rektor Ljutić.
Početkom akademske godine upisano je i 25 prvih brucoša Komunikologije i medija, a planiran je i razvoj novih studija te daljnji razvoj Sveučilišta. U svemu tome Ljutiću će pomagati i prorektori, a oni će svoja znanja na raspolaganje staviti do 30. rujna 2026. godine do kada im taje mandat.
 
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOOT