LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rektor o odličnoj suradnji sa Zborom

Rektor Boras oglasio se o nedavnom slučaju troškova Mihovila Miokovića odnosno Studentskog zbora

Na računima koje je objavio bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu moglo se vidjeti kako je novac potrošen na tečajeve, jedrenja, skupe laptope, sef za oružje, a situaciju je komentirao i rektor Boras.

Na računima koje je objavio bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu moglo se vidjeti kako je novac potrošen na tečajeve, jedrenja, skupe laptope, sef za oružje, a situaciju je komentirao i rektor Boras.

O nedavnom slučaju o kojem se brujalo u medijima, a prema kojem je Mihovil Mioković na čelu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu potrošio 700 000 kuna javnog novca na stvari poput sefova za oružje, skupih mobitela i laptopa, kožnih torbi te individualnog treninga, oglasio se i rektor Damir Boras na zamolbu za komentar koji je zatražio Radio Student.

U svom komentaru o nedavnim događajima vezanima uz Studentski zbor, rektor je naglasio kako zbor predstavlja sve studente Sveučilišta u Zagrebu te se pozvao na Zakon o studentskom zboru i uputio na dužnost Sveučilišta po pitanju osiguravanja financiranja koje samom zboru po istom tom zakonu i pripada.

– Mi po Zakonu o Studentskom zboru moramo poštovati odluke Studentskog zbora i omogućiti im ono financiranje koje njima pripada i mi jako dobro surađujemo sa Studentskim zborom i njihova je stvar što će se događati u njihovoj organizaciji. Dakle mi poštujemo studentske predstavnike. Mi možemo imati svoje mišljenje o medijima, kako su to sve prikazali, ali mi se u to ne smijemo u smislu organizacije i inače, utjecati. – izjavio je Boras prozivajući medije, prenosi Radio Student.

U tom smislu, rektoru je postavljeno pitanje o tome što podrazumijeva pod medijskim prikazivanjem spomenutog događaja odnosno implicira li time kako nešto od napisanog nije istinito. 

– Ne možete na temelju dvije tri stvari njima pripisivati cjelokupni financijski trošak. – odgovario je rektor i pojasnio da se treba objektivno proučiti na što su novci potrošeni, a ne odmah napisati da je 700 tisuća kuna spiskao na kompjutere, piše Radio Student.

Za objavljeni popis transakcija Boras kaže kako je potpuno legalan, pa su ga stoga, budući da ovu činjenicu nitko nije niti osporavao, priupitali je li uistinu potreban laptop od 22 500 kuna, mobitel od 8000 kuna ili torba od 1000 kuna. 

– Mi ne možemo odlučivati hoće li Studentski zbor kupiti ovakve ili onakve kompjutere – odgovorio je rektor i nadodao – Mi moramo paziti samo da je natječaj bio raspisan po zakonu i da je sve po zakonu. Osim toga, nikad nismo davali u tom smislu savjete Studentskom zboru. – prenosi Radio Student.

Rektor je rekao kako prema zakonu Sveučilište u Zagrebu nema nikakvu kontrolu nad upravljanjem financijama Studentskog zbora, pojasnivši kako mu u zadaću postavljaju nešto što on uopće ne smije raditi. Uz to dodaje i kako postoji nešto što svatko smije, a što bi se nakon ovakvog slučaja možda i moglo očekivati, jest apel za izmjenom ovakvog zakonskog okvira koji trenutno postoji. U tom kontekstu, rektora su upitali i ima li takvo što u planu.

– To ostavljam Ministarstvu da promijeni. Mi dobro surađujemo sa Studentskim zborom. – rektor je kratko poručio.

Još jednom je istaknuo odličnu suradnju sa zborom te istaknuo kako je općenito suradnja sa studentima prioritet. 

– Mi smo do sada imali uvijek potporu Studentskog zbora i oni su imali našu. – zaključio je, prenosi Radio Student.

Ovdje se nametnulo pitanje s kojim se to studentima surađuje budući da je izlaznost na studentske izbore već godinama iznimno niska, prosječno manja čak i od 10%, što konkretno znači da od oko 70 000 studenata na izbore izađe tek njih 7000, što je za sobom povuklo i pitanje razloga takve izlaznosti. Rektoru je u tom kontekstu upitan bi li se za tako nisku izlaznost mogle kriviti brojne priče i afere koje se vežu uz rad Sveučilišta pa tako i Zbora ili je pak riječ samo o neinformiranosti i nezainteresiranosti studenata za svoje predstavnike. Prema rektoru, nijedno od navedenog nije razlog.

– Nije pitanje apatičnosti nego svi se, mnogi se bave isključivo učenjem i nisu odgojeni tako da se bave i problemima Sveučilišta. Sigurno da bi nam, meni bilo drago da svi studenti izađu na izbore. Uvijek svi. – rekao je rektor za Radio Student.

Rektor je rekao i kako se ovaj problem ne veže isključivo za Zagreb te kako u ovim stvarima najbitniju ulogu igraju mediji.

– Izmišljaju se afere i izmišljaju gafovi, a potpora Senata od 80-90%  pokazuje da sve to nije istina. – zaključio je Boras, piše Radio Student.

Sa svime na umu, iz Telegrama ističu i kako je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrđeno da će se formirati novi Zakon o studentskom zboru, a početak procesa izmjene je u vidu 2022. godine dok se dovršetak planira tokom 2023. godine. Namjera novog zakona će između ostalog biti i promoviranje i transparentnost Zbora u radu te veća uključenost studenata u izbore studentskih predstavnika, kao i izvještavanje Zbora o njegovim aktivnostima.
 


VEZANO: Ministarstvo planira pisati novi zakon o studentskim zborovima


 

FOTO: PIXABAY