LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova akademska godina

Rekordan broj studenata upisan na Fakultet hrvatskih studija

Dekan je s ponosom istaknuo kako je broj upisanih postigao rekord – točno 312 na preddiplomskom studiju. Time je ukupan broj studenata prekoračio 1500 upisanih i za 100 je viši u odnosu na prošlu godinu.

Dekan je s ponosom istaknuo kako je broj upisanih postigao rekord – točno 312 na preddiplomskom studiju. Time je ukupan broj studenata prekoračio 1500 upisanih i za 100 je viši u odnosu na prošlu godinu.

Predavanjem o svetom Jeronimu Dalmatincu, koje je održao prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak povodom 1600 godina od velikanove smrti, započela je 29. akademska godina na Fakultetu hrvatskih studija. Ujedno je to bilo prvo uvodno predavanje od odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu kojom je ustanova dobila status fakulteta.


U pozdravnom govoru studentima dekan prof. dr. sc. Pavo Barišić s ponosom je istaknuo kako je broj upisanih postigao rekord i premašio magičnu brojku od 300 novih studenata – točno 312 na preddiplomskom studiju. Time je ukupan broj studenata prekoračio 1500 upisanih i za 100 je viši u odnosu na prošlu godinu.

–  U ime nastavnika i zaposlenika zahvaljujem vam što ste za mjesto svoje visoke naobrazbe izabrali Fakultet hrvatskih studija i time nama ukazali povjerenje. Radujte se studiranju, uživajte u studijima i budite otvoreni za pouku, traženje istine i nove spoznaje. Druženja i prijateljstva koja ovdje steknete obogatit će vaš svijet i ostat će vam u dubokim uspomenama za cijeli život. Uvidi do kojih se uzdignete učinit će vas još plemenitijima i ustrajnijima u potrazi za istinom, smislom života i uzvišenim vrijednostima. – poručio je dekan. 

Na početku uvodnoga predavanja prof. dr. sc. Prosperov Novak prisjetio se da je i sam došao na studij u Zagreb iz Dubrovnika prije točno 50 godina. Ujedno mu je ovo i posljednja godina predavanja na Sveučilištu u Zagrebu. Kazao je da je sretan što može održati uvodno predavanje u novu akademsku godinu u ustanovi na koju ga je doveo akademik Radoslav Katičić koji ima osobite zasluge za razvoj Fakulteta hrvatskih studija. Potom je održao predavanje u kojem je studente proveo kroz život i djelo jednoga od najzaslužnijih mislitelja u razvoju kulture. Posebice je ukazao na njegove korijene iz Stridona između Dalmacije i Panonije i na ono što je znao isticati – Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac (Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum)!

– Ono što želim reći jest ovo da je Jeronim nama pomogao onda kada je nakon optužbi o Metodijevom nauku izražena u vrijeme Grgura Ninskoga, kralja Tomislava došlo vrijeme da se Hrvati uspijevaju obraniti od tih optužbi. Hrvati su, nažalost, jedan od rijetkih naroda u svijetu kojima se stalno traži da nešto dokažu. A dokaz je uvreda, sad ću citirati svetoga Jeronima, i čovjeka i Boga. – završio je svoje izlaganje prof. dr. sc. Prosperov Novak.

Studente je pozdravio prodekan za nastavu i studente doc. dr. sc. Dario Vučenović. Poručio im je da se s povjerenjem mogu obratiti studentskim službama te da će se uvijek nastojati pronaći rješenje u skladu s pravilnicima i propisima. Obratila im se i prodekanica za karijerni razvoj i cjeloživotnu naobrazbu doc. dr. sc. Lovorka Brajković koja je naglasila nekoliko riječi o radu Savjetovališta Fakulteta hrvatskih studija te istaknula da se za pomoć uvijek mogu obratiti nastavnicima i drugim djelatnicima.


Na kraju su brucoše pozdravili predstavnici Studentskoga zbora. U njihovo ime obratila im se Marija Barić Đurđević, kojoj je bio zadnji dan mandata predsjednice. Pozdravnu riječ uputio je i novi predsjednik Petar Šarić koji s 1. listopadom 2020. preuzima svoj mandat.

FOTO: FAKULTET HRVATSKIH STUDIJA