LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski centar Split

Rekordan broj prijava za smještaj u splitskim studentskim domovima, nije ga dobilo čak 1400 studenata!

Subvencijom od 60 eura mjesečno pokušava se barem malo rasteretiti studentski budžet, dok novi dom na kampusu ne ugleda svjetlo dana, najavljuju iz splitskog SC-a.

Subvencijom od 60 eura mjesečno pokušava se barem malo rasteretiti studentski budžet, dok novi dom na kampusu ne ugleda svjetlo dana, najavljuju iz splitskog SC-a.

Završen je još jedan Natječaj za raspodjelu mjesta u studentskim i učeničkim domovima u Splitu i broj važećih prijava je rekordan, čak 2 744. Prošle je godine broj prijava bio 2 566, prije dvije godine 2 241, prije tri godine 2 226, a prije četiri godine 1 830. Brojke nam govore da potražnja za mjestom u domu raste iz godinu u godinu, tj. potražnja prati rast splitskog sveučilišta, od 1 830 zahtjeva u akademskoj godini 2020./2021 do 2 744 u akademskoj godini 2024./2025. 

Studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u Puli trebaju znati ove bitne informacije


U gradu Splitu postoje tri studentska doma: dr. Franjo Tuđman na kampusu, Bruno Bušić i Hostel Spinut na Spinutu, a ukupni broj raspoloživih mjesta u sobama je 1 193. Na tu brojku možemo dodati još 150 slobodnih mjesta u Učeničkom domu Split. Brojke nam govore da će preko 1 400 studenata sreću morati potražiti u privatnom smještaju, a to u atraktivnoj turističkoj lokaciji kao što je Split nikako nije jednostavan zadatak.

U Sisačko-moslavačkoj županiji putovanje autobusom za 2 eura mjesečno, uz dodatne subvencije za prijevoz i smještaj


S jedne strane cijene najma stanova su otišle u nebo, a s druge strane studenti često već u lipnju moraju iseliti iz unajmljenih stanova radi dolaska turista. Ipak, lijepa je vijest da će i ove godine studentima biti podijeljene subvencije za stanovanje. Zahvaljujući inicijativi Studentskog centra u Splitu i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo subvencije kojima se pokušalo doskočiti problemu nedostatnih kapaciteta studentskih domova. Kvota je prošle godine bila 280, a ove je godine gotovo pa udvostručena i iznosi 450 subvencija u iznosu od 60 eura mjesečno koji se isplaćuju 10 i pol mjeseci.

IZVOR: STUDENTSKI CENTAR U SPLITU, PR
FOTO: STUDENTSKI CENTAR SPLIT