LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Case study“ natjecanje

„Realizator 2017.“: Izazovni zadaci u borbi za vrijedne novčane nagrade

Drugo izdanje „Realizatora“ pokazalo je uzlaznu putanju zahvaljujući sudionicima i broju tvrtki koje su se odazvale. Pred studentima se trenutno nalazi pet problema unutar tri kategorije koja moraju riješiti prije nego što dođu pred poslodavce kako bi osvojili tisuće kuna.

Drugo izdanje „Realizatora“ pokazalo je uzlaznu putanju zahvaljujući sudionicima i broju tvrtki koje su se odazvale. Pred studentima se trenutno nalazi pet problema unutar tri kategorije koja moraju riješiti prije nego što dođu pred poslodavce kako bi osvojili tisuće kuna.

U tijeku je projekt Realizator koji se ostvaruje drugu godinu zaredom. Studentima koji su se prijavili omogućeno je stjecanje prakse kao prilog teorijskom znanju s fakulteta te pritom mogu biti nagrađeni novčanim iznosima od 1000 do 3000 kuna.

Njegovo otvorenje započelo je obraćanjem ravnateljice Zaklade Sveučilišta u Rijeci Ive Rinčić koja ga je definirala kao projekt Zaklade uz podršku Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci. Iskazala je zadovoljstvo uzlaznom putanjom kojom se kreće Realizator. U samo godinu dana povećao se broj firmi koje traže pomoć u rješavanju problema te broj sudionika.

Ispred prijavljenih studenata podastire se nimalo lagan zadatak. Na samom početku moraju odabrati jedan od pet problema u čijem bi se rješavanju željeli okušati. Nakon odabira sudjeluju na edukaciji i raznim radionicama na kojima će im biti pružene potrebne vještine kako bi uspješno riješili zadatak koji se nalazi ispred njih. Zaključno, svoju ideju, tj. svoje rješenje, moraju predstaviti u tri minute potencijalnom poslodavcu.

Tvrtke koje su u potrazi za rješenjem problema te žele pomoć i svježu perspektivu studenata podijelile su se u tri kategorije:

U kategoriji društveno odgovornog poslovanja

Prvi slučaj Ekološko sveučilište: Odgovorni studenti za odgovorno recikliranje predstavila je voditeljica projekata Metisa d.d. Dorotea Pešić Bukovac. Nakon uvodnih riječi o tvrtki, pozabavila se brojkama. Naime, Grad Rijeka reciklira od 15 do 17 posto otpada koji stvori, što je odlično u usporedbi s primjerice Gradom Zagrebom koji reciklira samo jedan posto. No takva statistika je i dalje poražavajuća te je recikliranje gorući problem kojemu je potrebno posvetiti mnogo vremena i resursa.

Idući slučaj u istoj kategoriji IT firme Infobip - Kako privući i zaposliti mlade ljude, prisutnim studentima predstavila je Barbara Jurki, voditeljica produkata. Problem za čijim su rješenjem u potrazi sada i prijavljeni studenti jest problem koji muči i našu državu – kako zaustaviti mlade da ne napuste državu? Dotična tvrtka želi zaposliti i mlađe i starije inženjere u području IT sektora te ih ponukati da ostanu u državi.

U kategoriji razvoja poslovnog i marketing plana

Treći poslovni slučaj Jadran galenskog laboratorija d.d. - Razvoj poslovanja Oftalmički portfelj, predstavila je Dunja Siuc Valković, direktorica globalnog razvoja poslovanja. Za vrijeme predstavljanja same firme, veselo je istaknula:

– Ponosni smo na činjenicu da su 77 posto naših zaposlenika žene. Zato smo i tako uspješni. –

Njene riječi rezultirate su spontanim aplauzom, većinom ženskog dijela publike.

Poslovni slučaj Analiza tržišta za potrebe Zagrebačke banke predstavila je Tamara Sergo, direktorica Regionalnog centra Kvarner i Goran Gašparić, direktor Centra za individualne klijente, Poslovnica Rijeka-Korzo.

U kategoriji inovacija proizvoda i usluga

Posljednji poslovni slučaj JU Prirode, Razvoj programske djelatnosti Centra za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove u mjestu Beli na otoku Cresu, izložila je ravnateljica Sonja Šišić.

Trud prijavljenih studenata će naposljetku biti nagrađen, kako novčano (1. mjesto osvaja 3000 kuna, 2. mjesto 2000 kuna i 3. mjesto 1000 kuna) tako i potencijalnom karijerom. Naime, u posljednjoj fazi, kada prijavljeni studenti predstavljaju svoje rješenje, oni se zapravo predstavljaju potencijalnom poslodavcu, što nije nimalo lagan zadatak.

Na samom kraju, riječ je ponovno preuzeo direktor Step Ri Boris Golob te se zahvalio prijavljenim sudionicima:

 – Veliko hvala studentima jer bez Vas ne bi bio ostvaren ovaj projekt. –

Istu zahvalu iznosili su svi govornici na otvorenju Realizatora 2017.:

– Hvalevrijedan projekt. Rijetko se događaju projekti u kojima postoji mogućnost uključivanja u realni svijet. – istaknuo je Goran Gašparić, direktor Centra za individualne klijente Zagrebačke banke.

Realizator je idealna prilika za studente da poboljšaju svoj položaj na tržištu rada te da steknu praktično iskustvo kojim će nadoknaditi pretežito teorijsko znanje stečeno unutar okvira formalnog obrazovanja.

FOTO: FLICKR