LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjere očuvanja okoliša

Razvrstavanje otpada u studentskim domovima: SC Zagreb ima planove poboljšanja

Doznali smo na koji se način provodi razvrstavanje otpada u studentskim objektima te kako ga zagrebački SC planira poboljšati. Čuli smo i što studenti kažu na tu temu.

Doznali smo na koji se način provodi razvrstavanje otpada u studentskim objektima te kako ga zagrebački SC planira poboljšati. Čuli smo i što studenti kažu na tu temu.

U svijetu se sve više potiču mjere očuvanja okoliša. Jedna je od njih i pravilno razvrstavanje otpada prije nego on bude zbrinut. Razvrstavanje otpada provodi se u svakom dijelu naše države, kućanstvima se dijele vreće, a svaka je od njih predviđena za drugu vrstu otpada. U studentskim domovima postoje kontejneri za razvrstavanje otpada, ali vreće se ne dijele.

Pitali smo studente koji žive u studentskim naseljima u Osijeku i Zagrebu pridržavaju li se tih preporuka te koliko uistinu razmišljaju o okolišu. A zatražili smo informaciju i što po tom pitanju rade u Studentskom centru u Zagrebu. Predstavnici su nam poslali dokument o načinu zbrinjavanja otpada te objasnili planove za sljedeću akademsku godinu.


Za svaku vrstu otpada na svakoj lokaciji Studentskoga centra Zagreb vode se očevidnici o nastanku i tijeku otpada. U restoranima studentske prehrane i ostalim ugostiteljskim objektima SC-a postavljeni su spremnici za razvrstavanje posebnih kategorija otpada. Otpad nastao u studentskom smještaju, studenti razvrstavaju na zelenim otocima (papir, staklo, plastika, metal) postavljenim u studentskim naseljima. Odvozi se prema potrebi, uglavnom jednom tjedno.

 

Rekli su nam kako će radi dodatnog poboljšanja razdvajanja otpada tijekom 2020. godine SC objaviti natječaj za dodatnu količinu spremnika za odvajanje otpada u svim njegovim objektima. Također, u restoranima studentske prehrane od sljedeće akademske godine bit će postavljeni spremnici za razvrstavanje ambalaže. Studenti će nakon objedovanja razvrstati svoju praznu ambalažu, a eventualne ostatke hrane predavati radnicima na tacni. Studentski je centar optimističan i vjeruje kako su student dovoljno osviješteni te da će poštivati mjere.

Studenti navode kako u domovima u Osijeku i Zagrebu postoje kontejneri za razvrstavanje otpada. Oni su zajednički te se njima služe svi studenti. Naši sugovornici navode kako nemaju naviku razvrstavati otpad prije nego ga odlože u kontejner te najčešće ne gledaju u koji kontejner bacaju otpad.

– Postoje različiti kontejneri predviđeni za otpad, npr. ima za plastiku, papir i biootpad. Problem je što u sobi imam samo dva mala koša za smeće, tako da nemam baš previše prostora za razvrstavanje.

Oba su se studenta složila kako većina studenata u domovima ne mari za razvrstavanje otpada. Naglašavaju da bi se možda stanje promijenilo kada bi imali dovoljno prostora u sobama ili kada bi se provodio nadzor. Primijetili su kako dosta studenata odvaja plastičnu i staklenu ambalažu, ali za svoje potrebe.

– Smatram kako bi se više studenata, uključujući i mene, pridržavalo protokola kada bi Studentski centar davao jasnije upute ili više naglašavao.

– Kada bi dobili posebne vrećice za otpad i posebne upute za razvrstavanje vjerujem da bi se puno više studenata uključilo u razvrstavanje. Sadašnje razvrstavanje samo je pravilo koje se često krši.

U menzama koje oni posjećuju ne postoje posebne kante za razvrstavanje otpada te sve daju radnicama, a na koji način one razvrstavaju, ne obraćaju pažnju. Otpad nakon objeda ne moraju razvrstavati, ali govore kako bi to rado činili, prvenstveno kako bi pomogli radnicama koje imaju puno posla, a zatim i da bi sudjelovali u očuvanju okoliša.

– Potrudila bih se što više olakšati radnicama koje imaju puno posla te bih naravno bila sretna kada bih mogla sudjelovati u očuvanju okoliša. Ovako nemam baš uvjete za to, nadam se da će se nešto promijeniti.

FOTO: PIXABAY