LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
'UNIC'

Razvoj međusveučilišne suradnje: u Zagrebu se okupili rektori s deset europskih sveučilišta

Nova izjava o misiji nudi detaljan plan aktivnosti i inicijativa do 2024., a uključivat će razna događanja i nove ponude za studente, istraživače i građane diljem Europe.

Nova izjava o misiji nudi detaljan plan aktivnosti i inicijativa do 2024., a uključivat će razna događanja i nove ponude za studente, istraživače i građane diljem Europe.

Rektori s deset europskih sveučilišta okupili su se 27. siječnja 2023. na Sveučilištu u Zagrebu da bi potpisali proširenu, novu i ambicioznu Izjavu o misiji za UNIC, dokument koji sada označava Europsko sveučilište gradova u postindustrijskoj tranziciji (do sada Europsko sveučilište postindustrijskih gradova).

Ta nova vizija ili 2.0 vizija nudi detaljan plan jer je, od osnovnih osam sveučilišta, savez sada proširen na deset te nastoji jačati svoje osnovne usmjerenosti i vrijednosti.

Nova izjava o misiji nudi detaljan plan aktivnosti i inicijativa do 2024., a uključivat će razna događanja i nove ponude za studente, istraživače i građane diljem Europe: pojačanu mobilnost uz pomoć hibridnih kampusa, ponude studijskih, doktorskih i drugih istraživačkih programa, mikrovjerodajnice, seminare i okrugle stolove. Dodatni naglasak je na glavnoj inicijativi saveza, tzv. gradskim laboratorijima, izrazito potrebnima jer stvaraju prilike za razmjenu znanja između sveučilišta i gradova u kojima se nalaze.

Od UNIC-ovih inicijativa korist ima gotovo 20 milijuna građana, studenata, nastavnoga osoblja i istraživača u postindustrijskim gradovima diljem Europe. Sljedećoj fazi Saveza zato je cilj dodatno potaknuti razvoj znanja i zajedničkoga stvaranja putem suradnje, inovacija i uključivosti radi postizanja društvenoga učinka i napretka. Nadograđujući temelje postavljene u protekle tri godine, Izjava o misiji 2.0 i dorada naziva saveza naglašavaju UNIC-ove ciljeve u sljedećim godinama, a to znači iskoristiti modele međuinstitucijskoga učenja, poučavanja i istraživanja koji su duboko utkani u raznolike postindustrijske urbane ekosustave.

FOTO: UNSPLASH