LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kontinuirani rast

Raste broj visokoobrazovanih u Hrvatskoj, a najviše diploma imaju žene

Žena u Zagrebu iznad 60 godina predstavlja prosječnu visokoobrazovanu osobu u Hrvatskoj.

Žena u Zagrebu iznad 60 godina predstavlja prosječnu visokoobrazovanu osobu u Hrvatskoj.

Očit je znatan rast udjela visokoobrazovanog stanovništva, a dominiraju žene. Jedina dobna skupina u kojoj ima više muškaraca sa visokim obrazovanjem je ona ispod 60 godina. Ovako govore podaci koje je ove godine objavio Državni zavod za statistiku.

Prema podacima s popisa stanovništva 2021. udio visokoobrazovanih u Hrvatskoj uvelike je porastao u donosu na prijašnje popise, prenosi Tportal.

Uspoređujući podatke o broju visokoobrazovanog stanovništva s prethodnim popisima, evidentan je kontinuirani rast udjela visokoobrazovanih osoba u Hrvatskoj svakih deset godina. Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku (DZS), udio visokoobrazovanog stanovništva u ukupnom broju stanovnika iznosio je samo 1,8 posto 1961. godine, dok je 2021. godine dostigao 24,1 posto. Ovaj podatak pokazuje da je udio ljudi s visokim obrazovanjem u odnosu na prethodni popis iz 2011. godine porastao za 7,7 posto.

 

Koja županija ima najviše visokoobrazovanih?


Najveći postotak građana s visokim obrazovanjem u 2021. godini zabilježen je u Gradu Zagrebu i to čak 39,1 posto. U Primorsko-goranskoj županiji 28,1 posto građana je visokoobrazovano, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 26,8 posto.

Nasuprot tome, najmanji udio stanovništva s visokim obrazovanjem evidentiran je u Virovitičko-podravskoj županiji, samo 13,1 posto. Visokoobrazovanih je malo i u Bjelovarsko-bilogorskoj (14,5 posto) i Brodsko-posavskoj županiji (14,9 posto).

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA