LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mateo Juran na Maratonu karijera

Radio je fizičke poslove, printao i skenirao, ali je znao da će se pojaviti prilika da radi ono što ga zanima

Na posljednjem predavanju u sklopu Maratona karijera put od faksa do karijere i natrag prevalio je Mateo Juran. Otkrio je tom prilikom kako je on ostvario danas zavidnu karijeru.

Na posljednjem predavanju u sklopu Maratona karijera put od faksa do karijere i natrag prevalio je Mateo Juran. Otkrio je tom prilikom kako je on ostvario danas zavidnu karijeru.

Ovog četvrtka, 3. prosinca, Mateo Juran, ekonomski stručnjak s vrlo zapaženom karijerom u svijetu i kod kuće, podijelio je na Maratonu karijera tajnu svoga uspjeha. Ukratko, radi se o upornosti, teškom radu i učenju iz vlastitih grešaka. 

Predavanje je postavljeno kronološki – pratili smo njegove uspjehe od početka studija do danas. Istaknuo je kako nije sve uvijek išlo tako glatko te kada je došao na fakultet i shvatio da se predavanja održavaju na engleskom, svega mu je ipak bilo malo previše. Sve je svoje prekretnice u karijeri, pa i tu, rješavao na isti način – jednostavnim odabirom hoće li raditi ono što ga zadovoljava u tom trenutku ili će zapeti i čekati veće zadovoljenje u budućnosti. Kada si je odgovorio da je bolje potruditi se oko svega što se čini nemogućim, tada je uspijevao.
 
Foto: screenshot
 
Mateo Juran govorio je i o svojoj karijeri u Njemačkoj i Belgiji i o tome kako je dugo pokušavao dobiti praksu, ali mu se prilika za radom stvorila tek nakon 1000 poslanih mailova. Zato je naglasio kako su odbijenice samo dio razvoja karijere te da je najvažnije održavati kontinuitet u radu i učenje na greškama. 

Kada se vratio u Hrvatsku, dobio je priliku za neplaćenu praksu u jednoj uspješnoj hrvatskoj konzultantskoj firmi. Iako je već bio bogat iskustvima u svome području, ni tu priliku nije propustio. Tako je, prisjetio se, radio fizičke poslove, printao i skenirao dokumente te kupovao hranu, ali je znao da će se uskoro pojaviti prilika da radi baš na onome što ga zanima iz njegove struke i bio je u pravu! Poučen svojim iskustvima, poručio je da je za uspjeh vrlo bitna strpljivost i skromnost te da nam jedini kriterij ne može biti plaća. Rad se uvijek prepozna - kazao je - pa onda i isplati. 

Ubrzo je počeo raditi na Kliker platformi koja je vodeća online-platforma u jugoistočnoj Europi, a trenutno radi u BE-terni koja radi na regionalnom tržištu, ali i slijedi svoju strategiju širenja poslovanja na zapadnoeuropska tržišta.

Na kraju svoga predavanja Mateo Juran istaknuo je kako svake godine s fakulteta izlazi veliki broj novih stručnjaka, ali malo tko iskorištava sve prilike oko sebe za educiranje. Moramo, napomenuo je, znati iskoristiti volonterske i sve druge prilike koje nam pomažu da se istaknemo u svome polju kada jednoga dana diplomiramo.

To je bilo zadnje predavanje uspješnoga trećeg Maratona karijera, u organizaciji Centra za razvoj mladih, udruge koja stoji iza portala Studentski.hr. Uz Matea Jurana, slušali smo i Domagoja Jakopovića Ribafisha, Marka Petraka i Moranu Zibar koji su napravili svoj krug od faksa do karijere i natrag. Vidimo se na sljedećem izdanju kada vam predstavljamo još uspješnih ljudi, a koji će se, nadajmo se, održati u potpunosti uživo.