LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Privremeni rezultati

Prvi rezultati državne mature pokazuju porast negativnih ocjena, evo na kojim se ispitima najviše padalo

U nadolazećem periodu, NCVVO planira provesti detaljne analize kako bi se utvrdili razlozi pogoršanja rezultata, s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovanja i pripreme budućih generacija za državnu maturu.

U nadolazećem periodu, NCVVO planira provesti detaljne analize kako bi se utvrdili razlozi pogoršanja rezultata, s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovanja i pripreme budućih generacija za državnu maturu.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je privremene rezultate državne mature za školsku godinu 2023./2024. godine. Maturanti svoje rezultate mogu provjeriti u sustavu Postani student, gdje također imaju mogućnost podnošenja žalbi na bodovanje ispita u roku od 48 sati.

Ove godine državnu maturu polagalo je ukupno 29 188 maturanata, što je povećanje od 271 učenika u odnosu na prošlu godinu. Ravnatelj Centra, Vinko Filipović, istaknuo je da je ovo prvi put od 2015. godine zabilježen blagi porast broja pristupnika.
 

Pogoršanje rezultata i porast broja nezadovoljavajućih ocjena


Filipović je naglasio zabrinjavajući trend pogoršanja rezultata. Broj negativnih ocjena znatno je porastao u usporedbi s prošlom godinom. Ukupno 20 215 ocjena bilo je negativno, što je značajan porast u odnosu na prošlogodišnjih 16 157. Posebno je zabrinjavajuće što su učenici strukovnih škola imali čak 14 693 negativnih ocjena, dok su gimnazije zabilježile 3287, a ostali pristupnici 2235.

U jeku drugog roka državne mature, prisjetimo se koji su se fakulteti najviše upisivali prošle godine



Izrazito negativne rezultate zabilježio je ispit iz hrvatskog jezika, gdje je 22,4 posto pristupnika palo, u usporedbi s prošlogodišnjih 13,1 posto. Filipović je naglasio potrebu za detaljnom analizom kako bi se utvrdili razlozi tako loših rezultata, istaknuvši da suvremene tehnologije i način komuniciranja mogu biti dijelom uzroka problema.

Ukupno 47 ispita poništeno je zbog prepisivanja, korištenja nedopuštenih pomagala i vulgarnog sadržaja. Filipović je posebno istaknuo slučajeve gdje su ispiti poništeni zbog vulgarnog sadržaja, što smatra alarmantnim pokazateljem stanja u društvu.

Sljedeći tjedan pišu se posljednji ispiti drugog roka državne mature, provjerite točan raspored


 

Mogućnost žalbi i daljnji koraci


Maturanti imaju mogućnost podnošenja žalbi na bodovanje ispita u roku od 48 sati, preko sustava Postani student. Objavljeni privremeni rezultati ne uključuju poredak maturanata na listama željenih fakulteta, jer to nije u nadležnosti NCVVO-a.

Maturanti i njihovi roditelji mogu očekivati daljnje informacije i službene rezultate u nadolazećim tjednima.
IZVOR: NCVVO
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA