LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Provjerite imate li pravo na izravan smještaj u domu

Izravno pravo na subvencionirano stanovanje možete ostvariti na temelju kriterija izvrsnosti i na temelju nekih drugih kriterija.

Izravno pravo na subvencionirano stanovanje možete ostvariti na temelju kriterija izvrsnosti i na temelju nekih drugih kriterija.

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje koji donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja određuje i koji studenti imaju pravo na izravan smještaj u studentskom domu. To znači da, ako spadate u neku od kategorija, ne morate brinuti previše o ECTS bodovima (dok god ispunite minimalne kriterije), ocjenama, prosječnim primanjima svoje obitelji i ostalim parametrima, već možete ostvariti pravo na smještaj u domu izravno. 

Izravno pravo na subvencionirano stanovanje možete ostvariti na temelju kriterija izvrsnosti, i to ako spadate u neku od sljedećih kategorija: 
  • Studenti koji će prvi put upisati prvu godinu preddiplomskoga sveučilišnog, integriranoga preddiplomskog i diplomskoga sveučilišnog studija, kratkoga stručnog studija ili preddiplomskoga stručnog studija u Republici Hrvatskoj, a koji imaju aritmetički prosjek ocjena 5,0 tijekom svih razreda srednjoškolskog obrazovanja.
  • Studenti prvi put upisani u prvu godinu preddiplomskoga sveučilišnog, kratkoga stručnog i preddiplomskoga stručnog te integriranoga preddiplomskog i diplomskoga sveučilišnog studija koji imaju prosjek svih položenih ispita najmanje 4,5 uz najmanje stečenih 55 ECTS boda u tekućoj akademskoj godini, a zaključno do dana prijave na natječaj.
  • Studenti viših godina preddiplomskoga sveučilišnog, kratkoga stručnog studija i preddiplomskoga stručnog studija te integriranoga preddiplomskog i diplomskoga sveučilišnog studija koji imaju prosjek ocjena svih položenih ispita na studiju najmanje 4,5 uz najmanje stečenih 55 ECTS bodova u tekućoj akademskoj godini, a zaključno do dana prijave na natječaj, te prosječno 55 i više ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja.
  • Studenti koji prvi put upisuju prvu godinu diplomskoga sveučilišnog studija i prvu godinu specijalističkoga diplomskoga stručnog studija, a koji imaju prosjek ocjena svih položenih ispita na prethodnoj razini studija (preddiplomskome sveučilišnome ili preddiplomskome stručnom studiju) najmanje 4,5 te prosječno 55 i više ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja na prethodnoj razini studija.
  • Studenti prve godine diplomskoga sveučilišnog studija i specijalističkoga diplomskoga stručnog studija koji imaju prosjek ocjena svih položenih ispita na prethodno završenoj razini studija (preddiplomskome sveučilišnom ili preddiplomskome stručnom studiju) te na prvoj godini diplomskoga sveučilišnog studija ili specijalističkoga diplomskoga stručnog studija najmanje 4,5 uz najmanje stečenih 55 ECTS bodova u tekućoj akademskoj godini, a zaključno do dana prijave na natječaj te prosječno 55 i više ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja.
  • Iznimno, studenti prve godine diplomskoga sveučilišnog studija koji su upisali samo ljetni semestar i koji imaju prosjek ocjena svih položenih ispita na prethodno završenoj razini studija (preddiplomskome sveučilišnom studiju) te u ljetnome semestru najmanje 4,5 uz najmanje stečenih 27 ECTS bodova u tekućoj akademskoj godini, a zaključno do dana prijave na natječaj te prosječno 55 i više ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja.
Izravno pravo na subvencionirano stanovanje možete dobiti i na temelju ostalih kriterija: 
  • djeca smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskoga rata i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, djeca nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskoga rata i pripadnika HVO-a i studenti djeca hrvatskoga ratnoga vojnog invalida iz Domovinskoga rata i pripadnika HVO-a kojem je priznat status ratnoga vojnog invalida po pravomoćnom rješenju nadležnog tijela Bosne i Hercegovine, i to ako imate prosječno 55 i više ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja, u srednjoj ste školi imali prosjek veći od 4,0, a sada prvi put upisujete prvu godinu i ako ste u tekućoj akademskoj godini prvi put upisali prvu godinu prve razine studija i do dana prijave na natječaj stekli 30 i više ECTS bodova
  • studenti kojima su oba roditelja umrla, nestala ili nepoznata
  • studenti čiji su roditelji razvedeni (uključujući i djecu iz izvanbračnih zajednica), a preminuo je onaj kome su bili sudski dodijeljeni ili s kojim su živjeli, što se dokazuje odlukom o privremenom uzdržavanju nadležnoga centra za socijalnu skrb, donesenom sukladno odredbi članka 352. Obiteljskoga zakona zbog propuštanja drugog roditelja da ispunjava obvezu uzdržavanja studenta
  • studenti koji su bili smješteni u domove socijalne skrbi ili u udomiteljske obitelji
  • studenti s invaliditetom od 1. do 5. kategorije invaliditeta (iznad 50 % tjelesnog oštećenja), uključujući i studente s invaliditetom na poslijediplomskome sveučilišnom studiju
Ostale kriterije o subvencioniranom stanovanju redovitih studenata možete provjeriti u spomenutom Pravilniku na poveznici.
FOTO: STUDENTSKI.HR