LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti se pokrenuli

Prosvjed u znak borbe za studentski standard

Studentski standard iz godine u godinu pada. Vlasti svakodnevno udaraju na najslabiju, a ujedno i najznačajniju kariku u društvu, studente!

Studentski standard iz godine u godinu pada. Vlasti svakodnevno udaraju na najslabiju, a ujedno i najznačajniju kariku u društvu, studente!

Na današnjem sastanku, koji je počeo u 21:00 u Dvorani 2 u studentskom domu Stjepan Radić, odlučeno je da će studenti održati prosvjed u znak borbe za studentski standard. Studenti će se boriti za vraćanje studentskog standarda na nivo koji je realan i održiv. 

Kao organizator navedenog prosvjeda navodi se inicijativa „Studenti nisu smokve“, koji su još u lipnju prošle akademske godine upozoravali na nadolazeće poskupljene u menzama i srozavanje studentskog standarda. Akcijom se želi ukazati na nerealan pad studentskog standarda.

Inicjativa podržava zahtjeve Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i cijene sve njegove napore, ali isto tako smatraju da je ponašanje Ministarstva oko pitanja studentskog standarda neprihvatljivo. Najavljeni prosvjed ne ide protiv nekoga ili nečega, ovo je prosvjed za zaštitu studentskih prava na kojem će studenti zahtijevati povećanje subvencija za pola obroka dnevno, promjenu načina obračuna subvencije s tjedne na mjesečnu, vraćanje na 71,24% subvencije na namirnice koje se najčešće konzumiraju, uvođenje menija za doručak te opću zaštitu studentskog standarda.

Studentski standard iz godine u godinu pada. Vlasti svakodnevno udaraju na najslabiju, a ujedno i najznačajniju kariku u društvu, studente. Osim nerealnog poskupljenja u menzama od 31. listopada, po prvi put u Hrvatskoj će postojati građani koji nemaju pravo na zdravstveno osiguranje. Ista ta skupina od otprilike 8000 ljudi nema pravo studirati, a istovremeno nemaju pravo biti zaposleni ili nezaposleni. Isti ti, a i mnogi drugi, žive u skučenim i prastarim studentskim sobama. Ne znamo više ni kome prodajemo priču da smo zemlja znanja, a gazimo ono što bi je trebalo takvom činiti.

Vrijeme prosvjeda biti će naknadno objavljeno na facbook stranici "Studenti nisu smokve". Iskažite nezadovoljstvo u Studentskom domu Stjepan Radić i simbolično upalite svijeću u spomen na studentski standard. 

FOTO: MARIJA GAŠPAR/STUDENTSKI.HR