LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opet FFZG

Prorektor Šimpraga prekinuo sjednicu Fakultetskog vijeća; članovi odbili glasati o dnevnom redu

Članovi Fakultetskog vijeća tijekom pokušaja održavanja redovite sjednice odbili su glasovati o prijedlogu dnevnog reda, zbog čega ju je obnašatelj dužnosti dekana prekinuo.

Članovi Fakultetskog vijeća tijekom pokušaja održavanja redovite sjednice odbili su glasovati o prijedlogu dnevnog reda, zbog čega ju je obnašatelj dužnosti dekana prekinuo.

Danas, 16. prosinca, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu trebala se održati 3. redovita sjednica Fakultetskog vijeća. Međutim, prorektor Miljenko Šimpraga, koji trenutno obnaša dužnost dekana, prekinuo ju je!

Prema podacima koje smo zaprimili na e-adresu redakcije, članovi Vijeća većinski su odbili pristupiti glasovanju o prijedlogu dnevnog reda te je sjednica tako i završena. Zaprimljeno priopćenje, s potpisom Članovi Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bez naznake o kojim se članovima radi, u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Danas, 16. prosinca 2020, trebala se održati 3. redovita sjednica vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Članovi Fakultetskog vijeća zbog neprovođenja prethodnih odluka vijeća u velikoj su većini odbili pristupiti glasanju o prijedlogu dnevnog reda za tu sjednicu. Od 86 prisutnih glasanju je pristupilo 32 (29 ZA, 3 suzdržana). Dnevni red nije prihvaćen te je obnašatelj dužnosti dekana, prorektor Miljenko Šimpraga, prekinuo sjednicu. Nakon što je priopćio rezultate glasanja o dnevnom redu, obnašatelj dužnosti dekana nije dozvolio daljnju raspravu, nije pokušao u razgovoru s Vijećem naći rješenje, već je poželio svima sretne božićne i novogodišnje praznike.

 

Prema Statutu Fakulteta (čl. 20), Fakultetsko je vijeće, uz dekana, tijelo upravljanja fakultetom. Ono ne može dozvoliti da se njegove odluke ne provode, ili da se provode selektivno. Vijeće je moralo pokazati da na ovaj način Filozofski fakultet ne može funkcionirati i nije moglo pristati na opetovano neispunjavanje dužnosti dekana, dakle, kršenje Statuta Fakulteta.

 

Odluke koje obnašatelj dužnosti dekana sustavno ne provodi jesu sljedeće:

 

1. nije raspisao natječaj za radno mjesto poslijedoktoranda, suprotno odluci iz točke 99. 1. redovite sjednice, 21. listopada 2020. ("Fakultetsko vijeće javnim je izjašnjavanjem 61 glasova "za", i 1 "suzdržani" glas donijelo zaključak da se odobrava raspis natječaja za radno mjesto poslijedoktoranda na Odsjeku za psihologiju, Katedra za školsku psihologiju, na teret vlastitih sredstava Fakulteta na određeno vrijeme od jedne godine.")

 

2. nije organizirao rad na reformi studija, suprotno odlukama Fakultetskog vijeća 13. lipnja 2018, 19. lipnja 2019, 26. srpnja 2019.

 

Na niz ranijih štetnih postupaka privremene uprave zaposlenici Filozofskog fakulteta upozorili su 19. listopada 2020, argumentirajući zahtjev za pozivanje na odgovornost obnašatelja dužnosti dekana i prodekana (nije raspisao jesenski upisni rok, loše je organizirao upise na više godine, nije na vrijeme konstituirao Fakultetsko vijeće, na dva je mjeseca obustavio rad fakulteta nesazivanjem sjednice vijeća, dozvolio da istekne ugovor o radu izvrsnoj mladoj znanstvenici). I u posljednje vrijeme obnašatelj dužnosti dekana Šimpraga sustavno sprečava ili poništava donošenje već priređenih temeljnih propisa Fakulteta (novi statut, Pravilnik o radu), ograničava slobodu mišljenja i izražavanja (cenzuriranje javnih nastupa i komunikacije među zaposlenicima, opomene zbog iznošenja vlastitog mišljenja), onemogućava ravnopravan i transparentan pristup resursima fakulteta (izostanak uvida u objedinjeni kadrovski plan Fakulteta).

 

Članovi Fakultetskog vijeća posebno su uznemireni okolnošću da je ovog mjeseca obnašatelj dužnosti dekana kolegama Željki Kamenov i Robertu Faberu izrekao opomenu zbog povrede radne dužnosti jer su slali poruke na više službenih mail adresa zaposlenika Fakulteta i u javnosti iznijeli svoje mišljenje o stanju na Fakultetu. Ovakvo dijeljenje opomena (na koje nema priziva), zajedno s činjenicom da je obnašatelj dužnosti dekana prije isteka mandata smijenio Povjerenstvo za provođenje postupka utvrđivanja povrede radne dužnosti i imenovao novo, jasno pokazuje da se zaposlenike Filozofskog fakulteta ušutkuje.

 

O neispunjavanju dužnosti dekana i svim ostalim štetnim postupcima obnašatelja dužnosti dekana članovi će Fakultetskog vijeća odmah obavijestiti nadležna tijela upravljanja Sveučilištem i javnost.

 

Od obnašatelja dužnosti dekana članovi Fakultetskog vijeća i dalje očekuju da što prije provede spomenute odluke te da tako fakultetom počne upravljati zajedno s vijećem, u skladu s načelima partnerstva i uzajamnosti. Čim se donesene odluke provedu, članovi Fakultetskog vijeća spremni su nastaviti suradnju s obnašateljem dužnosti dekana.

FOTO: STUDENTSKI.HR