LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt za mlade

Projekt Udruge mladih Lumen mijenja pravila igre i pogled na budućnost

Projekt obuhvaća područje prava, strojarstva i umjetne inteligencije pritom stavljajući težište na ubrzani razvoj umjetne inteligencije koja je sve prisutnija u strojarstvu.

Projekt obuhvaća područje prava, strojarstva i umjetne inteligencije pritom stavljajući težište na ubrzani razvoj umjetne inteligencije koja je sve prisutnija u strojarstvu.

Udruga mladih Lumen osnovana je 2023. godine kada su plan o početku stvaranja udruge osmislili su Luka Viduka, sadašnji predsjednik, i Igor Ciganović, sadašnji potpredsjednik. Do njezinog pokretanja došlo je u sklopu jednog od projekata s ciljem pružanja potpore mladima, u dobi od 16 godina starosti pa sve do radničke mladeži, odnosno do 29 godina starosti te njihove edukacije da postanu društveno aktivniji i osvješteniji. Realizirati bilo koju ideju, a posebice onu o osnivanju udruge, nije nimalo lak posao, ali ovaj dvojac je u svega nekoliko tjedana to uspio.

Udruga mladih Lumen ima širok spektar djelovanja. Projekti kojih su začetnici i koje provode su projekt Scientia u kojem organiziraju besplatne radionice, predavanja i tribine za srednjoškolce, a neke od tema koje pokrivaju su financijsko i digitalno opismenjavanje, socijalne vještine, politička pismenost, tehnike pregovaranja i prezentiranja. Za sada su radionice održane u I. i X. gimnaziji. Projekt Kako funkcionira ekonomija moguće je pratiti putem YouTube-a, a još provode projekt Kako rade računala te kviz Lumen koji se održava u Innotesco baru. Do sada su održana dva opća kviza, a u planu su još četiri.

Do danas se broj članova povećao te u suradnji s različitim profesorima, predavačima i institucijama nastoje organizirati projekte i realizirati svoje ideje. Udruga sada provodi projekt koji će promijeniti pogled na budućnost te organizira Okrugli stol na temu Game-Changing Development: Mechanical Engineering, Artificial Intelligence and Legal Frameworks, odnosno Razvoj koji mijenja pravila igre: strojarstvo, umjetna inteligencija i pravna regulacijaOkrugli stol će biti u potpunosti na engleskom jeziku, a održat će se 24. svibnja 2024. godine od 13.00 do 16.00 sati, u Novinarskom domu na adresi Perkovčeva 2, u Zagrebu.

Projekt obuhvaća područje prava, strojarstva i umjetne inteligencije pritom stavljajući težište na ubrzani razvoj umjetne inteligencije koja je sve prisutnija u strojarstvu. Međutim, uz ovaj napredak dolazi do potrebe za pravnom regulacijom koja osigurava etičko i sigurno korištenje tehnologija, balansirajući inovacije s društvenim i pravnim normama. Ova integracija mijenja dinamiku industrije, tehnološki napredak i regulatorni okvir postaju neraskidivo povezani, oblikujući našu budućnost na globalnoj razini. Upravo iz tog razloga, Udruga mladih Lumen ovu aktualnu temu odlučila je pokušati približiti mladima. Gosti koji će sudjelovati u Okruglom stolu su prof. emeritus Bojan Jerbić (FSB), Ivana Dragičević (novinarka N1 televizije), Tina Đaković (koordinatorica Kuće ljudskih prava), odvjetnik Marko Porobija (Porobija i Špoljarić) te zamjenik veleposlanice nizozemske ambasade Ivar Scheers.

Cilj ovog projekta jest educirati mlade o umjetnoj inteligenciji i odgovoriti na neka od pitanja o pozitivnim i negativnim stranama umjetne inteligencije, kako se umjetna inteligencija primjenjuje u strojarstvu, ali i kako pravo „reagira" na njezin ubrzan razvoj te na što trebaju obratiti pozornost u budućnosti. Udruga nastoji privući različite predavače i sponzore, ali i okupiti ekipu proaktivnih i marljivih ljudi koji bi stvarali i gradili temelje za druge unutar zajednice kako bi i oni jednoga dana imali priliku voditi i organizirati vlastite projekte i realizirati vlastite ideje.
FOTO: UDRUGA MLADIH LUMEN