LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Saborski zastupnici

Profesor Bakić i profesorica Selak Raspudić otkrili planove u dvostrukoj karijeri – političkoj i predavačkoj

S katedri su stigli u saborske klupe te nam otkrili hoće li nastaviti predavati, kakav odnos imaju sa studentima i kojim će se pitanjima baviti u Saboru. Donosimo izjave Damira Bakića i Marije Selak Raspudić te njihovih studenata.

S katedri su stigli u saborske klupe te nam otkrili hoće li nastaviti predavati, kakav odnos imaju sa studentima i kojim će se pitanjima baviti u Saboru. Donosimo izjave Damira Bakića i Marije Selak Raspudić te njihovih studenata.

Nakon konstituiranja 10. saziva Hrvatskog sabora na Studentskom.hr objavljen je članak kojim su predstavljeni zastupnici koji su u saborske klupe došli iz onih fakultetskih. Riječ je, dakako, o zastupnicima koji su predavači na fakultetima – Damiru Bakiću, Katarini Peović, Mariji Selak Raspudić i Ninu Raspudiću. Osim što je predstavljen njihov akademski rad, u članku su se našle izjave nekih od studenata kojima su predavali koji su komentirali njihov rad na fakultetu.


Vezano: Donedavno su držali ispite, a sada idu u Sabor; što o njima kažu njihovi studenti?


Nakon objave članka, u komentarima na društvenim mrežama javilo je još studenata koji su komentirali rad navedenih profesora i saborskih zastupnika. Ovog smo puta stoga odlučili pitati same zastupnike o njihovu poslu na fakultetu, novoj ulozi u Saboru te o komentarima koje su studenti iznijeli o njima na društvenim mrežama. Prvi su nam odgovorili Marija Selak Raspudić i profesor Damir Bakić, stoga, slijede izjave dvoje zastupnika i profesora, Damira Bakića i Marije Selak Raspudić, popraćeni izjavama njihovih studenata.


Damir Bakić

Profesor s PMF-a u Zagrebu i saborski zastupnik iz redova koalicije Možemo! Damir Bakić prima od studenata isključivo pohvale na svoj račun. Osim pozitivnih komentara Bakićev zavidan status među studentima potvrđuje višestruko osvajanje nagrade Brdo, koju profesorima dodjeljuju studenti. Profesoru to itekako znači te ističe svoju predanost nastavi:

– Te pohvale su mi neobično drage, najvažnije. Iza njih ne stoji neki poseban talent, neko osobito znanje. Rekao bih da je iza tih pohvala i nagrada prije svega žar. Iskreni angažman i entuzijazam. Naravno, i rad. I danas, još uvijek, i pored napisanih udžbenika i mnogih godina iskustva, svako predavanje iznova napišem. Dan prije, i to uvijek s mislima u učionici.  

Ključem kvalitetnog odnosa između profesora i studenata, a time i izvrsnih akademskih rezultata, smatra ulaganje zajedničkih napora:

– Prvo, to je zajedničko predavanje zajedničkom poslu – sadržajno, pa i emocionalno. Svakako i povjerenje. Naravno, i interes, znatiželja. No, prije svega i nakon svega poštovanje. Uzajamno poštovanje i poštovanje prema svakom uloženom radu. Onda nas to nosi.

Mjesto profesora na Matematičkom odsjeku PMF-a Bakić neće u potpunosti napustiti zbog znanstvenog projekta koji vodi, kao i zbog uloge mentora pri pisanju doktorskih, poslijediplomskih i diplomskih radova.

Svoje razumijevanje uloge matematike u osiguranju, čime se najviše bavi, kao i matematike u ostalim područjima primjene, koristit će i kao saborski zastupnik. Dužnost je to koju shvaća izuzetno odgovorno, te je spreman na ulaganje vremena i energije kako bi ondje dao najbolje što može. Za kraj dodaje:

– Zato će iduća školska godina sigurno biti naporna. Ali, veselim se novoj dužnosti.

Foto: Damir Bakić / Facebook


Pohvale na račun profesora Bakića njegovi su nam studenti još jednom potvrdili jer nam se nitko nije javio s negativnim komentarom. Razgovarali smo sa studenticom i jednim studentom kojima je profesor predavao kolegije Linearna algebra 1 i 2. Istaknuli su način na koji predaje te pozitivnu atmosferu koju stvara na predavanjima i ispitima:

– Za profesora imam samo riječi hvale, odličan je predavač, prati skriptu i odlično objašnjava gradivo, daje dodatne primjere kako bismo bolje shvatili i uvijek je otvoren za pitanja studenata. Na usmenim ispitima je pravedan i pomaže ako zapneš. Vidi se da mu je stalo do studenata i da mu je bitno da stvarno razumijemo njegov predmet, a ne da samo učimo napamet.

– Dobro razlaže teme i uvodi ugodnu opuštenu atmosferu. bilo na ispitima ili na predavanjima. Radna etika mu je dobra i atmosfera koju stvara studentima je opuštena.

Naglašavaju kako je profesor Bakić redovito pokazivao zanimanje za studentska pitanja i probleme što im ostavlja dojam da je na njihovoj strani te vjeruju da će se za njih zalagati i kao saborski zastupnik:

– Često je bio i na protestima sa studentima i mislim da to stvara povjerenje studentima da je neko na njihovoj strani. Pretpostavljam da će imati teme vezane uz poboljšanje života radničke klase, te jako je zainteresiran za reforme obrazovanja, što je i u redu s obzirom da je i sam profesor.

– Mislim da će se prof. Bakić baviti problemima vezanim za obrazovanje i školski sustav te da će, za razliku od mnogih, ići više u korist studentima/učenicima. 

Marija Selak Raspudić 

Nositeljica Mostove liste u prvoj izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić profesorica je filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje se bavi pitanjima iz ontologije, metafizike i bioetike. Studenti su ju na društvenim mrežama opisali kao dobru i korektnu profesoricu koja predaje zanimljive predmete.

Profesorica Selak Raspudić smatra kako njezin predavački rad najbolje mogu ocijeniti studenti, a kad od njih dobije pozitivne kritike bude joj drago. Istaknula je potom što je ključ dobrog odnosa sa studentima:  

– Dosad sam dobivala dobre ocjene u studentskim anketama, a trudim se imati normalan odnos sa studentima s naglaskom na živoj diskusiji koja će ih zainteresirati za tematiku koju izlažem. Preduvjet dobrog odnosa sa studentima je angažiranost, korektnost, otvorenost i normalnost umjesto "treniranja strogoće" nerealnim ili nerazumljivim zahtjevima kojima se u akademskoj zajednici nerijetko nadomješta nedostatak autentičnog autoriteta ili nedoraslost vlastitog ega.

Osnovnim zadatkom svakog profesora navela je prenošenje znanja i poticaj na istraživanje novih perspektiva, a to će studentima, dugoročno gledano, biti najvrjednije. Svoje radno mjesto na Filozofskom fakultetu za sada neće napuštati jer vodi projekt koji omogućava našim najboljim studentima da provedu završni semestar studija na Sveučilištu u Oxfordu:

– Smatram da je to rijetka i važna prilika da se studenti upoznaju s jedinim od najboljih sveučilišta na svijetu, a ona je rezultat mog višegodišnjeg rada i uspješne suradnje sa Sveučilištem u Oxfordu, stoga ću nastaviti razvijati navedeni projekt za dobrobit naših studenata.

Rekla nam je kako će možda po potrebi sudjelovati u nastavi jer prof. Lino Veljak, predstojnik Katedre za ontologiju, na kojoj je zaposlena, odlazi u mirovinu. Budući da znanost kojom se bavi nikada ne može napustiti, pitali smo je koja će joj znanja iz filozofije koristiti u saborskim raspravama:

– Budući da su bioetička pitanja vrlo aktualna, napose u sudaru modernog čovjeka, medicine i tehno-znanosti, svakako vjerujem da će biti prilike i potrebe za razgovor o njima i u Saboru. No i sva ostala znanja iz filozofije, primjerice problematika odnosa ontologije i demokracije kojom sam se bavila zadnjih godina, a koja uključuje razilaženje između teorije i prakse, porijeklo zla, ali i primjere moralnog posrnuća intelektualnih veličina koji su vidljivi u problematičnoj vezi različitih filozofa s nacističkom Njemačkom, itekako će mi koristiti u mom političkom radu.

Foto: Marija Selak Raspudić / Facebook


Kako bismo doznali što o njoj misle studenti obratili smo se upravo studentima filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i to u grupi s više od 100 članova, no s nama je svoje mišljenje podijelio samo jedan student:

– Ona mi je predavala samo jednu godinu (2 kolegija) i mogu reći da su njena predavanja bila vrhunac tjedna, uvijek je bila dobro pripremljena i dobro predstavlja problematiku kojom se bavimo i predavala je s takvom nekakvom energijom i živosti da je slušanje bila uživancija, ne samo to nego je ohrabrivala našu kreativnost i sudjelovanje kroz eseje, vlastita mišljenja, rasprave i prezentacije tema koje smo sami birali (vezane uz teme na predavanju). 

Ipak, ovaj student kaže kako je ostao razočaran kada je čuo da se profesorica Selak Raspudić baca u političke vode:

– Razočaralo me kad sam čuo da ide u politiku, ne samo zato što više neće predavati nego i zato što je Most vjerojatno najdalja opcija od mojeg političkog stajališta, no ona je uvijek bila na glasu kao nekakva alternativa klasičnom FFZG-ovskom političkom pripadanju i sviđalo mi se što stvarima pristupa iz neke nulte točke umjesto iz danog stajališta. Sad kad je u Saboru ne vjerujem da će biti uhljeb jer mislim da nije takva osoba, nego mislim da troši vrijeme na afirmaciju buržujske demokracije, da se sad malo bahatim stručnim izrazima.

Odgovore zastupnice i profesorice Katarine Peović te profesora i zastupnika Nine Raspudića do trenutka objave članka nismo dobili, a njih ćemo objaviti ako i kada ih dobijemo.