LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povezivanje studenata prirodoslovnih i matematičkih struka

Primatijada promovira STEM područje kao budućnost obrazovanja

Nova Primatijada održat će se od 11. do 15. svibnja u Rovinju. Tematski je orijentirana na važnost STEM područja u razvoju IT sektora.

Nova Primatijada održat će se od 11. do 15. svibnja u Rovinju. Tematski je orijentirana na važnost STEM područja u razvoju IT sektora.

Nekolicina studenata Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine pokrenula je projekt pod nazivom Primatijada. Riječ je o znanstvenoj i sportskoj manifestaciji koja okuplja studente i djelatnike biologije, biotehnologije, fizike, geofizike, geografije, geologije, informatike, kemije, matematike i politehnike.

Dugotrajni rad, kvalitetan marketinški plan i pomoć pokrovitelja omogućili su široku prepoznatljivost Primatijade kao izvrsne podloge za usavršavanje znanja. Cilj organizatora jest povezati studente različitih znanosti u kreiranju novih ideja u svrhu gospodarskog napretka. Sportske aktivosti i zabava pomogli su da manifestacija dobije titulu najiščekivanije među studentima prirodoslovnih i matematičkih struka.

S obzirom na to da je novije vrijeme obilježeno digitalizacijom i tehnološkim razvitkom, IT postaje glavna podloga za razvoj uspješnog poduzeća. Stoga se ovogodišnja Primatijada tematski orijentira na Važnost STEM područja u razvoju IT sektora. Da bi se to područje na adekvatan način predstavilo sudionicima, organizacijski odbor pozvao je poduzetnike i znanstvenih s područja cijele Europe. Između ostalog, održat će se izlaganje renomiranog znanstevnika dr. Mirka Kovača, predavača robotike i voditelja laboratorija zračne robotike na Imperial Collegeu u Londonu.

Sada već tradicionalno, profesori, asistenti i studenti izlagat će svoje radove. Osim predavanja i radionica, održat će se kviz znanja i natjecanje iz informatike iz polja IT-a. Novitet je na ovogodišnjoj manifestaciji predstavljanje nekolicine projekata, kao što su aplikacija Pick You, platforma Onetius i slično.

Ono što Primatijadu čini dodatno atraktivnom, neizostavna su sportska događanja. Da bi se privikli na fair play i razvili natjecateljski duh, sudionici imaju priliku pokazati svoje futsalske, odbojkaške, rukometne, košarkaške i šahističke sposobnosti.

I ove je godine dio radionica usmjeren na učenike srednjih škola. Ovog puta obuhvatit će školu Zvane Črnje Rovinj i srednju strukovnu školu Eugena Kumičića Rovinj. Navedene škole, u suradnji s organizacijskim odborom, dovode preko 200 učenika na organizirane radionice iz područja fizike, kemije i geografije. Učenicima će biti prezentirani i studijski programi STEM područja svih četiriju sveučilišta.

Očigledno je da Primatijada ima sve veći utjecaj na širu javnost. Zbog toga organizatori osjećaju odgovornost za promoviranje društvenih vrijednosti. Iz tog razloga  naglasak jee u 2016. godini na STEM području, na koje nije stavljeno dovoljno pažnje u javnosti, kao na temelj razvoja IT sektora koji predstavlja budućnost obrazovanja i gospodarstva. Navedeno objašnjava nestrpljivost pri iščekivanju događanja koja nas očekuju na zapadnoj obali Istre, točnije u Rovinju, od 11. do 15. svibnja.

FOTO: TWITTER