LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Korisno za faks, ali i budući posao

Prijavi se i ostvari 2 ECTS-a kamate na svoju (In)Vestigo Java edukaciju!

Sve što trebaš znati o učenju Jave na Vestigovoj edukaciji otkrili su nam mentori i nekadašnji polaznici.

Sve što trebaš znati o učenju Jave na Vestigovoj edukaciji otkrili su nam mentori i nekadašnji polaznici.

Jel' to Java ili onima koji znaju ovaj programski jezik nema kraja? Učenje na primjerima iz prakse uz Vestigo stručnjake pružit će ti vjetar u leđa da usvojiš Java programski jezik i osvojiš poslodavce. Visoki start edukacije je u ožujku 2022. godine, a mentori i nekadašnji polaznici su nam otkrili o čemu se točno radi i zašto ekipa s PMF-a uz potvrdu o edukaciji dobiva i 2 ECTS boda upisana u diplomu supplement.
 

Kako su organizirani moduli?


Svaki od 6 modula sastoji se od jednog predavanja u trajanju od 5 sati. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, ili ćeš zakoračiti u prostorije Vestiga i uživo učiti od strane iskusnih mentora ili ćete se družiti virtualno.

  1. Modul (8.3.2022.): Osnove Java programskog jezika
  2. Modul (15.3.2022.): Polja, Control-Flow
  3. Modul (29.3.2022.): Razredi i objekti, 1. dio – razred, objekt, instanciranje, konstruktori, modifikatori vidljivosti, inicijalizacija i kreiranje objekta
  4. Modul (12.4.2022.): Razredi i objekti, 2. dio – enkapsulacija i nasljeđivanje, sučelja, exceptioni i exception handling
  5. Modul (26.4.2022.): Kolekcije, 1. dio – Map, Set, List, Enum
  6. Modul (10.5.2022.): Kolekcije 2. dio – toString, equals, hashcode, Generics

Ekipa iz Vestiga zna da je raspored studenta dosta izazovan, stoga se možete dogovoriti za eventualne korekcije u rasporedu održavanja modula.

Romana Đuras Mokrović, mentorica i Senior Designer u Vestigu, naglasila je između ostaloga i fleksibilnost u predavanjima kao jednu od glavnih prednosti:

– Atmosfera na predavanjima je dosta opuštena, radi se tako da se tijekom predavanja pokušava studente uključiti u rješavanje zadataka, po njihovoj želji i motivira ih se da pokažu koliko su naučili i koliko im je jasna tema na kojoj se radi. Glavna prednost je prilagodba studentskim obavezama i spremnost na pomoć u radu. Kada to dolazi iz svijeta koji nije samo njihova obrazovna institucija, to ih motivira za učenje i napredovanje i u studiranju i kasnije.

Super stvar je što s ovom Java edukacijom imaš odličan omjer teorije i konkretnih primjera iz prakse, a tvoja zadaća prolazi kroz code review iskusnih programera. Tako da za razliku od brojnih online predavanja, imaš i povratnu informaciju.

– Prolazimo dosta detaljno kroz gradivo, te pokazujemo veći broj primjera u kodu. Rekao bih da imamo jako dobar omjer teorije i prakse.– istaknuo je Ivan Lužanec, mentor na Java edukaciji i Software Architect u Vestigu i dodao: – Code review dolazi u pravilu u roku od tjedan dana. Na eventualna pitanja polaznika oko zadaće odgovaramo taj isti dan.

Bez brige, edukacija je složena na zanimljiv način i ako dolaziš s tehničkog fakulteta ili PMF-a, lako ćeš usvojiti znanje. Ovo nam je prišapnuo Tomislav Trgovec, mentor i Senior Designer rekavši:

– Studenti s PMF-a znaju logički razmišljati pa smatram da im edukacija nije zahtjevna, a i svrha edukacije je da se studentu približi Java kroz interakciju s predavačima i lakog dolaska do odgovora na pitanja.

 

Kakva su iskustva prijašnjih polaznika?

 

– Pohvaljujem koncept edukacije koji kroz šest modula na zanimljiv način uključuje početno upoznavanje i korištenje Jave, zatim samostalno istraživanje kroz tjedne zadaće uz pomoć i savjete predavača. Smatram da se tako najbrže i najbolje nauče osnove te je omogućeno daljnje samostalno unapređivanje znanja. Na edukaciji su obrađene najvažnije teme, od početnih lakših prema težim. Čak i teže probleme koji su se javili pred kraj same edukacije (moduli 5 i 6: Kolekcije) sam svladala uz pristupačnost mentora u svakom trenutku. – rekla je Anđela Jurišić, studentica koja je svoju karijeru nakon Java edukacije započela kao analitičarka u Vestigu.

Kako su joj se vrata za ovaj posao otvorila nakon pohađanja edukacije, zanimalo nas je kako joj je raditi kao student u Vestigu na što nam je dala zanimljiv odgovor:

– Biti student analitičar u Vestigu jako je zanimljivo. Stalna komunikacija s programerima i poslovnim klijentima, testiranje softvera i potraga za bugovima pruža svakodnevno suočavanje s raznim izazovima. Kroz rad u timu imam super priliku za učenje od iskusnijih kolega. Jako mi se sviđa dostupnost kolega za razgovor, razmjenu mišljenja te pomoć pri rješavanju nekog problema. Uspjeh je zajednički i u njemu svatko ima svoju ulogu. U budućnosti se svakako vidim u fintech industriji jer smatram da takva karijera donosi mnogo kreativnih izazova, također pruža priliku za ogroman razvoj vještina i znanja.

Kako edukacija podosta lagana PMF-ovcima i studentima tehničkih znanosti, potvrđuju i studenti.

– Najteži mi je bio zadnji modul jer mi je tu bilo najviše nepoznatih stvari. – rekla je Marija Lujo, koja je kao studentica 5. godine inženjerskog smjera matematike na PMF-u nastavila svoje programersko znanje brusiti u Vestigo timu.

Ako te muči pitanje zadaća, Mario Zečić koji je također studenti 5. godine inženjerskog smjera matematike na PMF-u i radi kao student Software Developer Vestigo timu, rekao nam je svoje potpuno iskreno mišljenje:

– Zadaci su dobro sastavljeni i na dobar način zaokružuju gradivo. Nisu preteški, ali zbog same veličine zadataka rješavanje zna biti monotono. Očekivanja nisu prevelika, a ni premala, što je vidljivo iz zadataka i povratnih informacija. Osobno smatram da je to dobro jer smo ipak nešto naučili i napravili jer smo se morali potruditi, a nisu nas zastrašili količinom gradiva ni zadataka.

 

Kako se koristi Java u fintech industriji?

 

Java je široko primjenjiv programski jezik. Svoje mjesto u fintech industriji pronašao je tako što se koristi za razvoj aplikacija u financijskom sektoru. Između ostalog za online sustave plaćanja. Omogućuje obradu velikih količina podataka uz sigurno i fleksibilno korištenje neovisno o platformi. Ako još tome dodaš da kontinuirano možeš nadograđivati aplikacije ovisno o željama i potrebama korisnika, shvatit ćeš da neovisno o tome u kojoj industriji namjeravaš raditi u svojoj karijeri – ovo je odlična prva postaja za tvoj karijerni put.
 

Koji su najveći izazovi i zašto je zanimljivo raditi u fintech industriji?


Anđela Jurišić nam je već otkrila da fintech industrija može biti poprilično izazovna, čak ako ti se možda to na prvu ne čini tako. Odlučili smo povući za rukav još nekoliko nekadašnjih polaznika Java edukacije i sada stalno zaposlenih u Vestigu i otkriti koji su to točno izazovi. Antonija Demišek, Senior Programerka, otkrila nam je kako je svaki novi projekt izazov i da ne moraš nužno raditi u Javi samo zato što je iza tebe Java edukacija. Dodala je i mali savjet svim budućim polaznicima Java edukacije u Vestigu:

– Budite uporni i google vam je veliki prijatelj u programiranju.

Bojana Đerić, Software Designerica, otkrila nam je još jedan od izazova s kojima ćeš se susresti u fintech industriji i koji bi ti mogli pružiti dodatno znanje rekavši:

– Moj najveći izazov je poslovna logika i nema mi ništa ljepše nego kad shvatim neki poslovni proces, odnosno zašto to funkcionira na način na koji funkcionira. Naravno, najlakše je kada vi pišete kod iz početka, ali često to nije slučaj i treba se potruditi i razumjeti poslovnu logiku koja stoji iza koda koji mijenjate. Ono što ja najviše volim raditi su batchevi tj. obrade, koji obrađuju veću količinu podataka u pozadini da to korisnik ne vidi, ima nešto lijepo u baratanju s velikom količinom podataka.

 – Industrija je izazovna, dinamična te se uvijek postavljaju izazovi kako na najbolji način zadovoljiti potrebe koje su klijenti postavili. Veseli me razumjeti poslovni smisao iza dijelova aplikacije na kojima radim. – istaknula je Sara Bonassion, Senior Programerka u Vestigu, te tako potvrdila još jednom da je posao u fintech industriji itekako zanimljiv programerima.

 

(Pri)Java je moguća za...

 

... sve studente i studentice diplomskih studija s Matematičkog i Fizičkog odsjeka PMF-a te tehničkih fakulteta. Sve što ti treba je malo dobre volje i vlastito računalo na edukaciji. Prijavi se odmah i ostvari 2 ECTS-a kamate na svoju (In)Vestigo edukaciju (ako si s PMF-a)!

(Pri)Java se vrši preko poveznice. Ako imaš bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno se javi na info@vestigo.hr ili cimni kolegicu Nikolinu Fratrić na broj 091/3680-296 do 28.2.2022.

FOTO: UNSPLASH