LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zastara kaznenog progona

Prijave seksualnog zlostavljanja zbog trenutnog bi zakona mogle „pasti u vodu”?

Bivšim i sadašnjim studenticama koje su žrtve seksualnog uznemiravanja osim traume koje su doživjele, problem predstavlja i Zakon o kaznenom postupku prema kojemu je rok prijave kaznenog djela svega tri mjeseca.

Bivšim i sadašnjim studenticama koje su žrtve seksualnog uznemiravanja osim traume koje su doživjele, problem predstavlja i Zakon o kaznenom postupku prema kojemu je rok prijave kaznenog djela svega tri mjeseca.

Već neko vrijeme određene zagrebačke fakultete pogađaju potresne priče bivših i sadašnjih studentica koje prijavljuju profesore zbog seksualnog zlostavljanja. Sve je krenulo nakon javnog istupa srpske glumice Milene Radulović koja je prijavila svojeg bivšeg učitelja glumačke škole Miroslava Miku Aleksića zbog silovanja. I dok se cijela regija suočava s ovakvim događajima, u Hrvatskoj bi prijave zbog lošeg zakona mogle pasti u vodu.
Vezano: Na ADU pristiglo još prijava, Veterinarski fakultet ostao na 9 slučajeva
Prema trenutnom protokolu koji je definiran Zakonom o kaznenom postupku, žrtva nasilja treba u roku od tri mjeseca prijaviti kazneno djelo i počinitelja, no nerijetko to ne bude slučaj, nego žrtve iz raznih osobnih razloga godinama skupljaju hrabrost i snagu za daljnje postupanje. Upravo se to nedavno dogodilo s optužbama protiv Bernarda Jakelića, bivšeg potpredsjednika Hrvatske udruge poslodavaca, piše Telegram. Ako uistinu dođe do toga da prijave propadnu, studentice koje su doživjele zlostavljanje u posljednje tri godine moći će, eventualno, tražiti odštetu za nanošenje duševne boli sukladno Zakonu o obveznim odnosima.

Što s profesorima?

Što će biti s profesorima ako ne budu pokrenuti kazneni postupci, hoće li ostati na radnim mjestima? Prema onome što doznaje Telegram, na Akademiji dramske umjetnosti donijet će s odluka koje mehanizme predviđene Zakonom o radu i Pravilnikom o radu ADU-a treba pokrenuti, a raspon mogućih sankcija kreće se od opomene do raskida ugovora o radu.

Bez obzira na vremenski rok, ako se utvrdi da je došlo do seksualnog zlostavljanja, sukladno Pravilniku o odgovornosti radnika za povrede radne dužnosti FFZG-a, dekan Fakulteta može dati otkaz djelatniku. Na Akademiji likovnih umjetnosti pripremljeni su svi koraci za zaprimanje prijava, no još je rano govoriti o tome koji će se postupci voditi jer su prijave tek počele pristizati. Veterinarski fakultet već je udaljio profesora optuženoga za zlostavljanje s radnog mjesta u skladu s općim aktima Fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu i tako će ostati do završetka postupka.
FOTO: PIXABAY