LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski posao

Priča se da se studentski ugovori neće moći podizati online – evo što kažu iz MZO-a i STUCOS-a

Doznali smo hoće li se studentski ugovori ponovno moći dizati isključivo osobno u studentskim centrima.

Doznali smo hoće li se studentski ugovori ponovno moći dizati isključivo osobno u studentskim centrima.

Neki studenti, kako neslužbeno doznajemo, ugovore su do sada podizali tako da su potpisivali obrazac prilikom zapošljavanja te u narednim mjesecima nisu morali potpisivati studentske ugovore, već su se ugovori podizali i produžavali elektroničkim putem. Međutim, krenulo se nedavno pričati kako će se ugovori ponovno morati podizati dolaskom u studentski centar, da će se morati ručno ispunjavati, osobno predavati poslodavcu itd. 

Obratili smo se riječkom, zagrebačkom i osječkom studentskom centru, kao i Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bismo doznali jesu li te informacije istinite, a evo što su nam rekli iz Studentskog centra u Osijeku:
– Osnovom naputka Ministarstva znanosti i obrazovanja koji je sukladan odredbama Zakona o obavljanju studentskih poslova NN 96/18, 16/20 i Pravilnika o obliku i sadržaju ugovora o obavljanju studentskih poslova NN 3/19, Ugovori o obavljanju studentskoga posla za kolovoz i daljnje mjesece preuzimaju se isključivo u originalu u prostoru studentskog servisa ili putem mrežnog servisa koji omogućava izdavanje i preuzimanje Ugovora. 
Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja rekli su nam kako su Zakonom o obavljanju studentskih poslova (Narodne novine, broj 96/18 i 16/20), kojim se uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla te ostala pitanja vezana uz obavljanje studentskih poslova, propisani uvjeti za izdavanje ugovora o obavljanju studentskih poslova, koji se nisu mijenjali od stupanja na snagu Zakona:
– Slijedom navedenoga, ugovor se zaključuje na obrascu koji se može izdati, popuniti i potpisati u pisanome ili elektroničkome obliku u kojem slučaju se može potpisati samo naprednim elektroničkim potpisom, sastavlja se u tri istovjetna primjerka, za svakog potpisnika po jedan, pri čemu je posrednik dužan obrazac ugovora izdati izvođaču na njegov zahtjev te ga potpisati tek nakon unosa podataka propisanih stavkom 3. članka 11. Zakona.
FOTO: PIXABAY