LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVEČANO OTVARANJE

„Priča o kravati” na Sveučilištu u Zagrebu

Izložba govori o isprepletanju dva važna hrvatska civilizacijskih i kulturoloških simbola - kravate i Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba govori o isprepletanju dva važna hrvatska civilizacijskih i kulturoloških simbola - kravate i Sveučilišta u Zagrebu.

U srijedu, 25. svibnja na Sveučilištu u Zagrebu u 12 sati održano je svečano otvaranje izložbe Priča o kravati koju organiziraju Sveučilište u Zagrebu, Academia Cravatica i Muzej kravate.

Izložba govori o isprepletanju dva važna hrvatska civilizacijskih i kulturoloških simbola - kravate i Sveučilišta u Zagrebu te je koncipirana od dvije cjeline. U okviru prve cjeline, na izložbi se predstavlja povijest kravate i njezinih simboličkih i kulturoloških vrijednosti te funkcija u različitim identitetima, a u okviru druge Sveučilište u Zagrebu donosi prikaze načina na koje je kravata tijekom povijesti bila uklopljena u sveučilišne svečanosti te kako su taj simbol nosili profesori i studenti Sveučilišta u Zagrebu u različitim sveučilišnim prigodama.

Izložbu čini 16 panoa na kojima posjetitelji mogu dobiti uvid u priču o podrijetlu, nastanku i svjetskoj afirmaciji kravate, te dodatnih pet panoa koji prikazuju neraskidivu povezanost suvremenoga Sveučilišta u Zagrebu i kravate od sredine 19. stoljeća do danas.

Ove godine obilježava se i 400 godina nastanka prvog portreta s kravatom na svijetu, a to je portret Ivana Gundulića.

Izložba je i posveta Nikoli Albanežeu koji je njen izvorni autor, a koji je preminuo početkom ove godine.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, u prigodi svečanoga otvaranja izložbe nazočnima će se obratiti ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić

Također, za potrebe izložbe, simbolične kravate bit će zavezane na spomenike ispred zgrade te u auli Sveučilišta u Zagrebu. Crvenu kravatu dobit će i čuvena skulptura Ivana Meštrovića Povijest Hrvata, a izložba na Sveučilištu ostaje otvorena do 8. lipnja 2022. godine.
FOTO: STUDENTSKI.HR