LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tužna vijest

Preminuo profesor s Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Marko Petrak

Prof. dr. sc. Petrak bio je redoviti profesor u trajnom zvanju i predstojnik Katedre za rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Prof. dr. sc. Petrak bio je redoviti profesor u trajnom zvanju i predstojnik Katedre za rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Preminuo je prof. dr. sc. Marko Petrak, redoviti profesor u trajnom zvanju i predstojnik Katedre za rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, javio je jutros dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić. 

– Dragi Marko, duša nek ti nađe mir, a obitelj utjehu. Moja iskrena sućut obitelji, prijateljima, kolegama i znancima kolege i prijatelja kojeg nam je sudbina prerano uzela. – napisao je prof. dr. sc. Ivan Koprić na svom Twitter profilu. 

Prof. dr. sc. Marko Petrak je studirao i diplomirao na Pravnom fakultetu i Filozofskom fakultetu na studiju filozofije Sveučilišta u Zagrebu. Nakon četverogodišnjeg programa latinskog jezika u prethodnom školovanju, završio je, u okvirima izbornosti unutar filozofskog studija, i dvije godine studija klasične filologije, s posebnim težištem na grčkom jeziku i književnosti.

Postdiplomsko usavršavanje imao je u medievistici (Dubrovačka medievistička radionica pri Međunarodnom središtu hrvatskih sveučilišta). Magistrirao je građanskopravne znanosti te potom filozofiju (znanstveni smjer) na Sveučilištu u Zagrebu. Doktorirao je iz znanstvene grane rimsko pravo (2003.) na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Postdoktorsko usavršavanje odradio je u Centru za studije i istraživanja antičkih prava (Centro di studi e ricerche sui Diritti Antichi) Sveučilišta u Paviji (Almo Collegio Borromeo) (2005.).

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predavao je Rimsko privatno pravo kao obvezni predmet, nekoliko izbornih pravnih predmeta (Ius commune, Byzantine law, Kanonsko pravo i hrvatski pravni sustav), kao i Latinski jezik za pravnike (Latinitas iuridica). Bio je gostujući profesor na Sveučilištu u Dubrovniku. Autor je četiri knjige te stotinjak radova iz područja rimskog prava i drugih pravnih grana te oko sedamsto stručnih priloga. Prodekan Pravnog fakulteta bio je u dva navrata - 2003.-2005. i 2009.-2011. Bio je i zamjenik predsjednika nacionalnog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (2006.-2011.), predstojnik Zavoda za pravnu povijest i rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2013.-2019.) te član znanstvenog vijeća Instituta za klasične jezike i književnost Latina et Graeca (Zagreb).

U svojstvu glavnog tajnika Hrvatskog društva za bizantske studije, bio je nacionalni predstavnik pri Međunarodnoj asocijaciji za bizantske studije (International Association of Byzantine Studies) kao krovnoj svjetskoj udruzi. Radio je i kao glavni urednik Zbornika Pravnog fakulteta u Zagrebu, bio recenzent Europske znanstvene zaklade (European Science Foundation) (od 2009.) te član njezinog College of Expert Reviewers​ (od 2016).

Primio je priznanje za knjigu od značaja za unapređenje pravne struke zaklade dr. sc. Jadranko Crnić (2020.); posebno priznanje Hrvatskog kanonističkog društva za znanstveni doprinos na području kanonskog prava (2015.); godišnju nagradu mladim znanstvenicima i umjetnicima Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika u Zagrebu (2002). Bio je oženjen i otac dvoje djece.
FOTO: UNSPLASH