LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu

Predstavljen novi studij na zagrebačkom RGN-u. Otvorene su prijave za upis!

Završetkom studija studenti stječu kvalifikaciju magistra inženjera geologije (mag. ing. geol.), što im omogućava bavljenje raznim specijalizacijama kao što su hidrogeologija, inženjerska geologija, geoenergija te geologija mineralnih sirovina i okoliša.

Završetkom studija studenti stječu kvalifikaciju magistra inženjera geologije (mag. ing. geol.), što im omogućava bavljenje raznim specijalizacijama kao što su hidrogeologija, inženjerska geologija, geoenergija te geologija mineralnih sirovina i okoliša.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet (RGN) je u četvrtak, 13. lipnja 2024. godine, predstavio inovativni studijski program koji kombinira prirodne znanosti geologije i tehničke znanosti geološkog inženjerstva – Diplomski studij primijenjene geologije i geološkog inženjerstva. Nositelj studija je RGN fakultet, a program će izvoditi oko 50 nastavnika. Prijave za upis prve generacije studenata su otvorene, s predviđenom upisnom kvotom od 60 mjesta, pa će prvi naraštaj studenata započeti studij u nadolazećoj akademskoj godini.

Na predstavljanju studija, nakon uvodnog dijela kojeg su održali prodekan za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Borivoje Pašić i profesorica Ana Maričić, održano je pet prezentacija kako bi studenti dobili uvid u koncept i strukturu studija, ishode učenja te specijalizacije kroz četiri modula. U drugom dijelu, profesori i asistenti odgovarali su na pitanja studenata vezana uz upis na studij, odabir modula, mogućnosti zapošljavanja i druga relevantna pitanja. Cijelu prezentaciju studija možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Otvoren natječaj za doktorski studij na RGN-u. Dodjeljuju se stipendije u iznosu ukupnog troška studija


Završetkom studija studenti stječu kvalifikaciju magistra inženjera geologije (mag. ing. geol.), što im omogućava bavljenje raznim specijalizacijama kao što su hidrogeologija, inženjerska geologija, geoenergija te geologija mineralnih sirovina i okoliša. Taj novi program predstavlja značajan napredak u hrvatskom obrazovnom sustavu jer objedinjuje dva dosadašnja studija RGN fakulteta: diplomski studij geologije i diplomski studij geološkog inženjerstva, te omogućuje obrazovanje jedinstvenog profila stručnjaka.

Ovaj profil stručnjaka ključan je za područja vodoopskrbe, zaštite vodnih resursa, sigurne gradnje, održivog razvoja, prevencije i sanacije geoloških opasnosti povezanih s klimatskim promjenama i tektonskim aktivnostima, korištenja obnovljivih izvora energije i fosilnih goriva bez štetnih emisija, eksploatacije mineralnih ruda, sirovina i kamena, kao i prevencije i sanacije onečišćenja uslijed eksploatacije i korištenja mineralnih sirovina. Program se temelji na dugogodišnjem iskustvu provođenja hidrogeoloških i inženjerskogeoloških istraživanja te istraživanja geoenergije i čvrstih mineralnih sirovina i okoliša, a daljnji iskorak predstavlja integracija naprednih tehnologija poput inovativnih tehnika i metoda daljinskih istraživanja, prostornih analiza i GIS-a, statističkih i geostatističkih modeliranja, razvoja prognoznih modela, moderne digitalne kartografije i baza podataka, korištenja naprednih softvera i programiranja. Time se omogućuje modernizacija hrvatskoga sustava diplomskih studija.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet: Promovirano 50 prvostupnika i 64 magistra



Program je akreditiran i na engleskom jeziku, čime se otvara mogućnost kreiranja združenih studija. Već je pokrenut jedan takav združeni studij u ovoj akademskoj godini na modulu Geologije mineralnih sirovina i okoliša pod nazivom Timrex, čije će se izvođenje nastaviti i iduće akademske godine. Studijski program traje dvije godine, završava stjecanjem 120 ECTS bodova te izradom i obranom diplomskog rada. Program je konkurentan odgovarajućim studijima drugih svjetskih sveučilišta. 

Studenti RGN-a plasirali se u finale svjetskog natjecanja mladih Geo znanstvenika


Na sljedećim poveznicama možete pogledati popis predmeta, opis predmeta te saznati više informacija o studiju.
IZVOR: RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET U ZAGREBU
FOTO: GETTY IMAGES, ILUSTRACIJA