LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Predsjednik Studentskog zbora najavljuje: 'Izgradit ćemo novi studentski dom i promijeniti kalendara nastave'

Subvencija za stanovanje kod privatnih stanodavaca samo je privremeno rješenje, ali nazire se kraj studentskih muka sa smještajem.

Subvencija za stanovanje kod privatnih stanodavaca samo je privremeno rješenje, ali nazire se kraj studentskih muka sa smještajem.

Sveučilište u Splitu ove je godine zaprimilo rekordnih 2568 prijava za subvencionirani smještaj u studentskom domu. Međutim, kako prenosi HRT,  tri splitska studentska doma s tisuću i 173 kreveta mogu smjestiti samo četvrtinu studenata. O tom problemu se za HRT izjasnio predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu - Jerko Šarić.
 

Privremeno rješenje

 ,,Imamo nikad više prijavljenih studenata, ali je to zasigurno zbog subvencije MZO-a koja omogućuje studentima koji ne ostvare pravo na subvencionirano stanovanje, odnosno na dom, subvenciju od 60 eura mjesečno, na 10 i pola mjeseci." - objasnio je Šarić za HRT.


No, upozorio je da ta subvencija studentima potencijalno može stvoriti novi problem, odnosno, stanodavci bi mogli to iskoristiti kao priliku za novim povećanjem cijena.
 

,,Znajući takve stvari, definitivno ćemo morati tražiti određena druga rješenja, u najavi imamo izgradnju novog studentskog doma koja će početi vjerojatno, možda kroz godinu dana. Tako da bi time možda uspjeli riješiti bar dio tih problema sa smještajem na Sveučilištu u Splitu. I pokušali bi to riješiti kroz sami kalendar nastave. Znači da pokušamo da sama nastava završi ranije te da studenti nemaju potrebu tražiti neku alternativu samog smještaja kroz ljetni period. " - ispričao je u imtervjuu.


Kalendar nastave


Prijedlog bi bio da nastava završi do 1. ili 15. lipnja, tako da onih sedam i pola, osam tisuća studenata, koliko ih se prema njemu nalazi kod privatnih stanodavaca, ne mora tražiti alternativno rješenje. Napomenuo je da nastava trenutno traje do 15. srpnja, a studenti već 15. lipnja ili 1. srpnja, moraju napustiti stanove u kojima se nalaze.

Iako su mjesečne subvencije od 60 eura tek privremeno rješenje, vjerujemo da će i one pomoći studentima da nešto lakše plate stanarinu dok se ne završi izgradnja još jednog studentskog doma i promijeni kalendar nastave.
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT