LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sjednica Senata

Predsjednik Milanović: „Zagrebačko je sveučilište dobro sveučilište. Organizacija je drugo pitanje“

Predsjednik je gostovao na svečanoj sjednici Senata, a za Sveučilište imao je štošta reći.

Predsjednik je gostovao na svečanoj sjednici Senata, a za Sveučilište imao je štošta reći.

Na svečanoj sjednici Senata koja se održala u srijedu, 8. studenog 2023. godine, povodom obilježavanja Dana Sveučilišta u ZagrebuDies Academicus, gostovao je i predsjednik Republike Zoran Milanović. I sam je svoj akademski put započeo na tom Sveučilištu, a svoje tadašnje profesore istaknuto je kao kvalitetne ljude koji bi mogli predavati na srodnim ili istim sveučilištima bilo gdje u svijetu, priopćuju iz Ureda Predsjednika. 
 

„Zagrebačko je sveučilište dobro sveučilište. Organizacija Sveučilišta je drugo pitanje, tu hvatamo korak, hvatamo one koji su najbolji najjači i najkvalitetniji. Tu se stvari zadnjih stoljeća i nisu puno mijenjale, uloge su davno podijeljene i svatko ide svojim putem i rijetke su priče o velikom uspjehu.“ – rekao je Predsjednik prema priopćenju Ureda.

Predsjednik pohvalio rang Sveučilišta


Afere s kojima se Sveučilište nosi u posljednje vrijeme nije spominjao, ali je pohvalio način na koji je Sveučilište rangirano u svijetu.
 

„Budimo svjesni da je ovo Sveučilište rangirano dobro. Jer, kada gledate te rang-liste one govore da su iznad zagrebačkog sveučilišta ona sveučilišta s kojima se u pravilu teško mjeriti“, objasnio je Milanović i nadodao da druga sveučilišta imaju više novaca, iskustva i naposljetku tradicije.


Napomenuo je da se Sveučilište nalazi u zlatnoj sredini odnosno da se trudi biti najbolje što može, ali da se ne treba, kako kaže, uspoređivati s Cambridgeom. Spomenuo je i mogućnost financiranja iz EU-fondova za nadolazeće projekte.

A o nadolazećim projektima i završenim aktivnostima pričao je i rektor Stjepan Lakušić. Istaknuo je nekoliko aktivnosti: Strategiju digitalne transformacije Sveučilišta za razdoblje od 2023. do 2030. godine, formiranje Gospodarskoga savjeta Sveučilišta u Zagrebu, kao i Savjeta alumna Sveučilišta, cjelovita obnova 5. i 6. paviljona u SD-u Stjepan Radić (za provedbu rekonstrukcije dobivena je građevinska dozvola), izrada projektno-tehničke dokumentacije za nove studentske domove na Borongaju (1500 ležaja), koja je pokrenuta jednako kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije za novu multifunkcionalnu sportsku dvoranu na Borongaju i dr.


Na svečanoj sjednici Senata dodijeljene su i godišnje nagrade Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2022/2023, posebna priznanja studentima i profesorima koji su u protekloj akademskoj godini pridonijeli djelovanju Sveučilišta te počasna zvanja profesora emeritusa.
 
FOTO: Dodjela nagrada/PR UNIZG
 
Osim navedenih govornika, na Smotri su se obratili i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivona Josipović, predsjednik Rektorskog zbora RH prof. dr. sc. Dragan Ljutić, potpredsjednik HAZU-a i izaslanik predsjednika HAZU-a akademik Frano Parać, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja RH i izaslanik predsjednika Vlade RH Ivica Šušak i zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora dr. sc. Vesna Bedeković.
FOTO: PR UNIZG