LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drama na Harvardu

Predsjednica Harvarda podnijela ostavku, evo i zašto

Predsjednica Harvarda Claudine Gay nakon brojnih kritika odlučila je podnijeti ostavku, a u pismu je navela kako ovo smatra iznimno teškom odlukom.

Predsjednica Harvarda Claudine Gay nakon brojnih kritika odlučila je podnijeti ostavku, a u pismu je navela kako ovo smatra iznimno teškom odlukom.

Claudine Gay je trideseta predsjednica prestižnog američkog fakulteta Harvarda, a ujedno i prva afroamerikanka i druga žena u povijesti koja je vodila poznati fakultet, piše BBC.
 


VEZANO: Skandal na prestižnom fakultetu: četiri osobe optužene su za kupnju i prodaju ukradenih ljudskih ostataka



Prisjetimo se, Gay je svojim nepromišljenim komentarima na temu antisemitizma u Kongresu oštro kritizirana čime je i sam Harvard stavljen na metu za nepoštivanje i ne štićenje prava svojih Židovskih studenata tijekom aktualnog rata u Izraelu i Palestini. Budući da se njen komentar brzo proširio diljem svijeta uz razne osude i negativne reakcije, Gay je shvatila svoju pogrešku i preuzela odgovornost te se kasnije u intervjuu za studentske novine ispričala.

Predsjednica Gay napravila i drugu grešku

Međutim, njezin komentar na temu antisemitizma nije bio jedini razlog podnošenja ostavke. Samo nekoliko sati prije njezine ostavke pojavile su se informacije o slučaju plagiranja i nepravilnog citiranja u njezinim akademskim radovima. Nedugo zatim, Odbor Harvarda je provjerio optužbe i potvrdio da nema navedenih pogreški i kršenja pravila u njezinim radovima.

Gay je svojim postupcima uzrokovala podijeljena mišljenja pa su neki političari i studenti hitno zahtijevali njezinu ostavku, dok ju je druga polovica osoblja fakulteta štitila i željela da ostane na istoj poziciji bez obzira na optužbe. Unatoč podršci nekolicine, Claudine Gay odlučila je podnijeti ostavku, a u pismu je navela kako ovo smatra iznimno teškom odlukom, no da će njena ostavka doprinijeti dobrobiti i napretku Harvarda.

FOTO: FOTO: CLAUDINE GAY, STUDENTSKI.HR VIA CANVA