LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završena 17. Mala škola ljudskih prava

Predavanja i radionice o ograničenju slobode govora zainteresirali brojne studente

ELSA Zagreb organizirala je 17. Malu školu ljudskih prava otvorenu za sve studente. Održana su višesatna predavanja i radionice koje su vodili stručnjaci, teoretičari i praktičari iz različitih znanstvenih disciplina koje se bave ljudskim pravima.

ELSA Zagreb organizirala je 17. Malu školu ljudskih prava otvorenu za sve studente. Održana su višesatna predavanja i radionice koje su vodili stručnjaci, teoretičari i praktičari iz različitih znanstvenih disciplina koje se bave ljudskim pravima.

Svjesni kako u današnje vrijeme još uvijek postoje velike rasprave kada se govori o slobodi govora te njezinim mogućim ograničenjima, ELSA Zagreb organizirala je 17. po redu Malu školu ljudskih prava upravo na spomenutu temu. Školu koja je trajala od 27. veljače do 3. ožujka otvorio je prodekan za međunarodnu suradnju Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Davor Derenčinović. Nakon toga prisutnima se obratio student Pravnog fakulteta, a ujedno i predsjednik ELSA-e Zagreb Bernard Markušić koji je sudionicima, citirajući izjavu o slobodi Georga Orwella, poželio uspješan rad te dobru i argumentiranu raspravu. 

– MŠLJP  jedno je veliko iskustvo za studente. Kako za nas koji to organiziramo tako i za one koji sudjeluju. Svake godine trudimo se biti bolji, a koliko čujemo od bivših polaznika – prijateljstva i nova znanja ostaju živjeti nakon svake održane škole. – izjavila je Karla Vlahinja, glavna voditeljica projekta.

Koncept je škole takav da se održavaju višesatna predavanja i radionice koje vode stručnjaci, teoretičari i praktičari različitih znanstvenih disciplina koje se bave ljudskim pravima.

Vijećnica, PFZG, FOTO: ELSA Zagreb

Prvog dana predavanje je održao prof. dr. sc. Žarko Puhovski koji je studentima protumačio značenje slobode govora te neke termine koji su važni za ljudska prava, a posebno je naznačio da bez tolerancije nema ni slobode govora. Svakog dana na kraju izlaganja predavača prisutni sudionici su imali priliku upoznati se s natjecanjem Price Media Law Moot Court te su tijekom cijele škole radili na hipotetskom slučaju koji je povezan sa slobodom govora.

U narednim danima škole izmjenjivali su se predavači koji su na različite načine iz perspektive svoje struke govorili o važnosti ljudskih prava, odnosno slobode govora. Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, govorio je o medijskim slobodama, a izv. prof. dr. sc. Maja Munivrana s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Andrea Šurina Marton, voditeljica kaznenog odjela DORH-a, predstavile su kaznenopravne dileme te su govorile o granicama između govora mržnje i slobode govora.

Predavanja, FOTO: ELSA Zagreb

Prof. dr. sc. Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti govorila je o diskriminacijskom govoru u novim i tradicionalnim medijima, a odvjetnica Vesna Alaburić o granicama slobode izražavanja. Izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija govorio je o pismenosti mladih te je predstavio projekt Djeca medija putem kojega studenti i druge stručne osobe rade na medijskom opismenjavanju djece i mladih, ali i roditelja. Nove izazove slobode izražavanja predstavio je doc. dr. sc. Marko Jurić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a gospodin Davor Tor, mag. paed. soc, govorio je o zloupotrebi vršnjačkog povjerenja.

Izlagači, FOTO: ELSA Zagreb

Školu su svojim predavanjima zatvorili  dr. sc. Igor Peternel iz Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i mr. sc. Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice.

– Mnogi danas raspravljaju o tome treba li omogućiti veću slobodu ili tu slobodu treba smanjiti. Na ovoj Maloj školi saznali smo da idealnog odgovora zapravo nema, nego je na nama samima da procijenimo osobni doživljaj razmjera i opsega slobode govora. Meni osobno, kao studentici prava, najzanimljivija su bila predavanja odvjetnice Alaburić te docenta Jurića s PFZG-a, gdje sam saznala neke nove informacije, ali i praktične stvari. No bilo je i neobičnih predavanja s kojima bi se svi mogli poistovjetiti, kao što su ono prof. dr. sc. Labaša o mladima i medijskoj pismenosti te g. Davora Tora iz MUP-a koji se kroz svoje obraćanje o vršnjačkom nasilju na internetu osvrnuo i na danas banalizirane riječi kao sto su ljubav i romantična veza te njihovo značenje. – poručila  je Tina Novak, studentica Pravnog fakulteta.

Ono je što ovu Malu školu ljudskih prava svrstava u jednu od najboljih i činjenica da je otvorena i za druge studente, a ne samo za studente prava.

– Izražavanjem mišljenja o aktualnim događanjima koji potresaju hrvatsku i svjetsku javnost, predavanje se nije zadržalo samo na pravnom aspektu slobode govora već su studenti imali prostor za postavljanje pitanja i predlaganje rješenja. Kao studentici politologije posebno mi se svidjela radionica na kojoj smo imali priliku aktivno zastupati argumente u slučaju ograničenja slobode govora pred simuliranim parlamentom. Čvrsto vjerujem kako je cilj svakog projekta motivirati mlade ljude da svoj potencijal iskoriste u svrhu promjene društva i boljitka zajednice, a ELSA je svojom Malom školom ljudskih prava u tome i uspjela. — rekla nam je Martina Špoljarić, studentica politologije

Mala škola ljudskih prava u organizaciji ELSA-e Zagreb do sada je okupila više od 2000 studenata, a svake godine nudi jedinstvenu priliku stjecanja novog znanja iz područja ljudskih prava. Osim škole ljudskih prava, ELSA Zagreb organizira i brojne druge projekte za studente, a neki su od njih Simulirani parlament, ELSA Day, Developing International Career panel, Tečaj akademskog pisanja te Institucionalni i Studijski posjeti.

FOTO: FACEBOOK/ELSA ZAGREB