LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravni fakultet u Zagrebu

Pravobranitelj objasnio jesu li povećanje školarine i kratki upisni rok u skladu s propisima

Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu podržava studente u borbi za njihova prava.

Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu podržava studente u borbi za njihova prava.

Studentski pravobranitelj osoba je koja je i sama student i koja rješava pitanja akademskih odnosa i zaštite akademskih prava te slobode studenata. On, između ostaloga, savjetuje studente o načinu ostvarivanja njihovih prava te s nadležnim tijelima Sveučilišta raspravlja o pitanjima ostvarivanja prava studenata pa smo ga, sukladno tome, pitali je li Pravni fakultet u Zagrebu postupio u skladu s propisima.
Vezano: Studentski zbor Pravnog fakulteta objavio zahtjeve i upute za nadolazeći prosvjed
Fakultet ima pravo povećanja cijene ECTS-boda, ali ne na ovakav način

Kako nam kaže pravobranitelj, postupak izmjene u Fakultetskom vijeću nije u svemu bio sukladan propisima. Najveći je problem, govori nam, taj što su članovi Fakultetskog vijeća zaprimili materijale za sjednicu prekasno.
– Razlog postojanja roka i jest taj da se članovima Vijeća ostavi dostatno vrijeme kako bi svi mogli proučiti materijale potrebne za raspravljanje o točkama dnevnog reda. Zbog toga se negativan stav Uprave o ponovnom izglasavanju točke povišenja cijene ECTS-bodova nikako ne može temeljiti na osnovi da su studentski predstavnici napravili propust, kad je jedan od osnovnih razloga njihovog propusta bio sam propust Uprave da članovima Vijeća proslijedi materijale u za to predviđenom roku.
Upisni rok mora biti razuman rok

Pravobranitelj navodi da upisni rok mora odgovarati razumnom roku u kojem se može opravdano očekivati da će svi zainteresirani studenti moći obaviti sve preduvjete za upis. Ako je rok prekratak, dodaje, tada je moguće da određeni studenti ne ostvare svoje pravo na upis, a takvo što je osnova po kojoj student može zahtijevati naknadni upisni rok.
– Takvi se slučajevi uvijek rješavaju ovisno o svakom pojedinačnom slučaju i svakako pozivam sve studente koji su na takav način oštećeni da mi se obrate kako bismo riješili problem.
Pravobranitelj je još za kraj napomenuo da surađuje sa Studentskim zborom Pravnog fakulteta i da podupire studente da zaštite studentski standard te zbog toga posebno pozdravlja ovakvu proaktivnost studentskog kolektiva u zaštiti svojih prava.
FOTO: PIXABAY