LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

„Pravo“ i Pravni fakultet u Zagrebu se ne poznaju

Većina fakulteta Odluku rektora je odmah provela u djelo, dio fakulteta je to napravio uz malo kašnjenje, dok tri sastavnice nisu učinile ništa po Odluci rektora.

Većina fakulteta Odluku rektora je odmah provela u djelo, dio fakulteta je to napravio uz malo kašnjenje, dok tri sastavnice nisu učinile ništa po Odluci rektora.

Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i njegove sastavnice održat će se 25. i 26. ožujka 2015. godine

Redakcija portala Studentski.hr odlučila je popratiti ovaj važan događaj koji se događa svake dvije godine

Tim povodom odlučili smo provjeriti regularnost izbora počevši od donošenja Odluke o raspisivanju izbora od strane rektora Damira Borasa 17. veljače 2015. pa do provođenja spomente Odluka na sastavnicama Sveučilišta.

Većina fakulteta Odluku rektora je odmah provela u djelo, dio fakulteta je to napravio uz malo kašnjenje, dok tri sastavnice nisu učinile ništa po Odluci rektora. Zaključci su izvedeni na temelju objava i odluka na službenim stranicama fakulteta.

Međutim, ono što nas je zaprepastilo prelistavajući stranice zagrebačkih fakulteta jesu Odluke o imenovanju Povjerenstva za provedbu i Povjerenstva za prigovore za ovogodišnje studentske izbore koje je donio dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Naime, Pravilnik o provođenju studentskih izbora, čl.12. st.1. kaže:

„Član izbornog povjerenstva, povjerenstva za prigovore i biračkog odbora ne može biti student koji je kandidat za predstavnika u studentski zbor te student koji je član studentskog zbora s važećim mandatom“.

Smatramo da je članak sam po sebi i više nego dovoljno jasan, ali očito ne i dekanu Pravnog fakulteta i aktualnom sazivu Studentskog zbora Pravnog fakulteta.

Spomenuta dva povjerestva ukupno broje 10 članova i 10 zamjenika, odnosno gledajući ukupan broj 10 studenata i 10 profesora Pravnog fakulteta. Povjerenstva imenuje dekan uz napomenu da studente u Povjerenstvima imenuje na prijedlog SZ-a Pravnog fakulteta.

Kad smo pogledali sastav povjerenstava na Pravnom fakultetu ostali smo zatečeni ugledavši ime Matije Skendera aktualnog predsjednika SZ-a Pravnog fakulteta. Slijedom zatečenog provjerili smo i ostale članove povjerenstava. Rezultat je zaprepaštavajući! U Povjerenstvu za provedbu izbora od 3 studenta i 3 zamjenika svih 6 su članovi aktualnog saziva SZ- Pravnog fakulteta. U povjerenstvu za prigovore, od 2 studenta i 2 zamjenika samo jedan student nije član aktualnog saziva SZ-a!

Žalosti činjenica, da nitko, ni studenti u aktualnom sazivu SZ-a Pravnog fakulteta, ni profesori koji čine spomenuta povjerenstva a ni dekan, nisu primjetili da svojim postupcima grubo krše Pravilnik o izborima, iako se u svim odlukama koje donose pozivaju na isti.  S obzirom na ove pogreške i nemar, možemo se s pravom zapitati, koliko savjesno, ova ekipa izvršava svoje obveze kao profesori Pravnog fakulteta odnosno kao studentski predstavnici na Pravnom fakultetu?

Sve navedeno može se provjeriti na službenim stranicama Pravnog fakulteta.

Ako je netko bio začuđen kaosom u našem pravosudnom sustavu, mislimo da više nema potrebe za čuđenjem!

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR