LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Poznato koliko je ilegalaca prošle godine uhvaćeno u domovima

Prodaja doma osobi koja nije ostvarila pravo na dom protivna je domskom redu Studentskog centra u Zagrebu te se sankcionira gubitkom prava na smještaj u studentskom domu.

Prodaja doma osobi koja nije ostvarila pravo na dom protivna je domskom redu Studentskog centra u Zagrebu te se sankcionira gubitkom prava na smještaj u studentskom domu.

Ove se godine za mjesto u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu natjecalo oko 10 500 studenata, no samo 7000 njih moglo je ostvariti pravo na smještaj u domu. Svi ostali moraju se snaći traženjem stana. 

No, budući da su cijene stanova za najam u Zagrebu visoke za studentske standarde, neki se studenti odlučuju na kupovinu mjesta u domu. Nekim studentima mjesto u domu ne treba, no ipak se prijave na natječaj znajući da će, zbog visokog broja bodova, dobiti dom.

Mjesto u domu tada prodaju studentima koji nisu ostvarili pravo na smještaj, a cijene se kreću između 5000 i 9000 kuna, ovisno o kategoriji smještaja. 

No, prodaja doma, odnosno ustupanje mjesta u domu nekoj drugoj osobi koja nije ostvarila pravo na dom praksa je koja je protivna domskom redu Studentskog centra u Zagrebu te se sankcionira gubitkom prava na smještaj u studentskom domu.

Članak 39. Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu propisuje sljedeće: 

– Disciplinska mjera gubitka prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja izreći će se studentu koji je prodao svoje mjesto u studentskom domu ako se kontrolom ili na drugi način utvrdi da je prodao svoje mjesto u domu. 

No, to studente ne sprječava da svoje mjesto u domu prodaju. Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu, gostovao je u RTL-u Danas i komentirao prodavanje mjesta u studentskim domovima. 

Prošle su godine, naime, djelatnici Studentskog centra pronašli dvadeset slučajeva ilegalnog stanovanja. Vlado Levak dodao je da je Pravilnikom propisano da se studentima koji kupuju i prodaju domove može trajno oduzeti pravo na smještaj u domu, no nije poznato je li svim studentima koji su uhvaćeni u kupoprodaji mjesta u domu prošle godine takva mjera doista i izrečena. 

FOTO: STUDENTSKI.HR