LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Povodom proslave obljetnice Filozofskog fakulteta uručene nagrade najboljim studentima

Svečano je obilježeno 15 godina osnutka Filozofskog fakulteta u Splitu, pri čemu su uručene nagrade nastavnicima, suradnicima, studentima te prigodne zahvalnice dugogodišnjim partnerima Fakulteta.

Svečano je obilježeno 15 godina osnutka Filozofskog fakulteta u Splitu, pri čemu su uručene nagrade nastavnicima, suradnicima, studentima te prigodne zahvalnice dugogodišnjim partnerima Fakulteta.

Danas, 23. rujna, svečano je proslavljena 15. obljetnica osnutka Filozofskog fakulteta u Splitu. Tim povodom uručene su nagrade nastavnicima, znanstvenicima i studentima koji svojim radom doprinose razvoju i djelovanju Fakulteta.

Nagrada za životno djelo koja se dodjeljuje za izniman doprinos ustrojavanju, razvoju i djelovanju Fakulteta te promicanju njegovog položaja i ugleda u Republici Hrvatskoj i inozemstvu otišla je u ruke dr. sc. Josipu Milatu, profesoru emeritusu. Osim njega, nagrade su dobili i sljedeći nastavnici i suradnici:
  • nagrada za izvrsnost u nastavnom radu prof. dr. sc. Marku Dragiću, Odsjek za hrvatski jezik i književnost te izv. prof. dr. sc. Vesni Kostović Vranješ, Odsjek za učiteljski studij
  • nagrada za izvrsnost u znanstveno-istraživačkom radu izv. prof. dr. sc. Andreji Bubić za znanstveno područje društvenih znanosti, prof. dr. sc. Marku Trogrliću za znanstveno područje humanističkih znanosti
  • nagrada za znanstvenike do 36 godine života Toniju Popoviću, asistentu za znanstveno područje društvenih znanosti, Evi Jakupčević, asistentici za znanstveno područje humanističkih znanosti.
Od studenata su za poseban uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima u akademskoj godini 2019./2020. nagrađeni Mija Miošić, Josip Radovan, Ivana Bošnjak i Davor Gazde. Nagradu je još primila Jagoda Ćurković za iznimno zalaganje u radu, dok su prigodne zahvalnice uručene mentoricama Maristeli Viličić Vušković, Dijani Dvornik i Ankici Mitrović te vježbaonicama OŠ Spinut, I. gimnaziji Split i dječjem vrtiću Radost (Popaj) kao dugogodišnjim partnerima.

Splitski Filozofski fakultet postoji od 20. lipnja 2005. godine, a kako Sveučilište prenosi u svojem priopćenju, korijeni sežu u daleku, višestoljetnu prošlost protkanu bogatom kulturnom i humanističkom tradicijom Splita i Dalmacije koju je predano i nadahnuto izgrađivao niz hrvatskih intelektualaca od Tome Arhiđakona, Marka Marulića, Gaja Bulata, don Frane Bulića, Ante Trumbića i mnogih drugih. 

Iako se ne osporava važnost STEM područja znanosti, rektor Ljutić istaknuo je važnost humanističkih i društvenih komponenti:
– Kada govorimo o STEM područjima znamo koliko je važno poticati njihov razvoj kao zalog za napredak, ali bez humanističke i društvene komponente društvo ne može opstati i razvijati se, o čemu  svjedoči upravo činjenica da su mnogi velikani s ovog podneblja upravo iz područja humanističkih i društvenih znanosti. – kazao je rektor Ljutić.
FOTO: DINKO VRANJIČIĆ/STUDENTSKI.HR