LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
76 godina zagrebačkog PMF-a

Povodom obilježavanja Dana fakulteta, PMF časti građane besplatnim obilaskom Botaničkog vrta

Današnji PMF u Zagrebu osnovan je uredbom Vlade NR Hrvatske 8. lipnja 1946. godine, zbog čega se taj dan obilježava kao dan PMF-a.

Današnji PMF u Zagrebu osnovan je uredbom Vlade NR Hrvatske 8. lipnja 1946. godine, zbog čega se taj dan obilježava kao dan PMF-a.

U srijedu 8. lipnja Prirodoslovno-matematički fakultet zagrebačkog sveučilišta obilježava 76 godina od osnivanja. Prigodom obilježavanja Dana fakulteta održat će se svečana sjednica, koja će, osim stručnjaka PMF-a okupiti i brojne uvažene uzvanike iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Gradskog poglavarstva, drugih fakulteta i instituta, predstavnike Gospodarskog vijeća fakulteta te druge uvažene uzvanike.

–Naš je fakultet izuzetno kompleksan jer radimo u brojnim znanstvenim područjima. Nakon dvije godine pandemije, potreba za motiviranim i stručnim kadrovima iz naših institucija nikada nije bila veća i jasnija. Zahvaljujući kolegama koji nastavljaju razvijati ovaj fakultet i hrvatsku znanost možemo ponosno reći da takve kadrove oblikujemo iz dana u dan i pritom ne zaostajemo za našim europskim i svjetskim kolegama – rekao je prilikom najave sjednice prof. dr. sc.  Mirko Planinić, dekan PMF-a.

Istaknuo je i kako je, unatoč svim izazovima, prošla godina za fakultet bila izuzetno uspješna.

– Između ostalog, osigurali smo 230 milijuna kuna za tri velika projekta, 170 milijuna kuna za obnovu zgrada koje su nam nažalost stradale u potresu, a odobren nam je i prvi patent – pohvalio se Planinić dodavši da ga kao dekana posebno veseli vidjeti sinergiju različitih odsjeka ali i kako se nada da će u skoroj budućnosti PMF biti na okupu s obzirom da su lokacije odsjeka dislocirane po gradu.

Naime, PMF ima lokacijsku dozvolu za novu zgradu Biološkog, Geografskog i Geofizičkog odsjeka na  zemljištu koje je Sveučilište dalo PMF-u za tu namjenu.

– postoje namjera, fond iz kojeg vjerujemo da se novci mogu dobiti te aktivno radimo na tome da se prepozna važnost ove investicije – poručuju.

S obzirom na to da svečanost obilježavanja ove važne obljetnice, poručuju, žele podijeliti i s građanima, za srijedu su svim posjetiteljima osigurali besplatan ulaz u Botanički vrt, ali i dvije vođene ture, koje će se održati u 16 i 18 sati. Za vođenu turu građani će se moći predbilježiti neposredno prije početka ture, pri čemu će grupe biti maksimalno do 15 osoba. Osim toga, u 17:30 sati će se ispred paviljona u Botaničkom vrtu održati i koncert Gospel zbora Sunce.

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća, koja će se održati u zgradi PMF-a na Horvatovcu 102a s početkom u 11 sati, najbolji studenti će biti nagrađeni pohvalnicama, djelatnici umirovljeni u proteklih godinu dana zahvalnicama, a po prvi put dodijelit će se i nagrade za znanstveni rad i to u tri kategorije: znanstvenicima, djelatnicima u suradničkim zvanjima te studentima. Međutim, nagrađeni će biti i profesori i asistenti svakog odsjeka i to tradicionalnom nagradom BRDO, jedinstvenom na zagrebačkom sveučilištu. Naime, za nagradu BRDO profesore nominiraju i ocjenjuju isključivo studenti fakulteta.

U umjetničkom dijelu programa svečane sjednice uzvanicima će se predstaviti i Zagrebački kvartet te Zbor PMF-a, a nakon sjednice planiran je glazbeni program uz Borisa Rogoznicu.

Podsjetimo, gotovo dvije godine nakon osnivanja Sveučilišta u Zagrebu 1876.godine započela je nastava iz grupe prirodoslovno i matematičkih predmeta na Prirodoslovno-matematičkom odjelu Mudroslovnog fakulteta. Današnji PMF u Zagrebu osnovan je uredbom Vlade NR Hrvatske 8. lipnja 1946. godine, zbog čega se taj dan obilježava kao dan PMF-a.

FOTO: PMF