LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
'Žene u prošlosti'

Povodom Dana žena dubrovačko Sveučilište organizira niz predavanja

U nastavku saznajte više o temama pojedinih predavanja.

U nastavku saznajte više o temama pojedinih predavanja.

Studij Povijest Jadrana i Mediterana povodom Međunarodnog dana žena organizira niz predavanja na temu Žene u prošlost koja će se održati u srijedu, 8. ožujka s početkom u 11:00 sati.  

U nastavku saznajte više o temama pojedinih predavanja.
 

  • Odlazak djevojaka na odgoj u ženske samostane tijekom 18. stoljeća (doc. dr. sc. Minela Fulurija Vučić)
Odlazak djevojaka na odgoj u ženske samostane tijekom 18. stoljeća ukazat će na praksu primanja djevojaka na odgoj tijekom 18. stoljeća u dubrovačke samostane. Iako je zabilježeno malo takvih slučajeva njihovom analizom dat će se osvrt na početke brige o ženskom školovanju i odgoju na ovom području.
 
  • Prve žene s doktoratima na talijanskim sveučilištima od 17. do 19. stoljeća (dr. sc. Monika Grdiša-Asić)

Iako je prvo sveučilište osnovano još krajem 11. stoljeća visoko obrazovanje stotinama je godina nakon toga bila privilegija muškaraca. Predavanje “Prve žene s doktoratima na talijanskim sveučilištima od 17. do 19. stoljeća” govori o ženama koje su uspjele steći doktorat mijenjajući tadašnje društveno prihvatljive obrasce uz podršku obitelji i znanstvene zajednice.
 
  • Ženska preparandija u Dubrovniku: učenice, djevojke, žene  (1876.-1920.) (dr. sc. Daria Vučijević)

U sustavu obrazovanja djevojaka odgojni je aspekt bio snažno izražen. Osim pravila koje je nametala Crkva, država je imala razvijen sustav reguliranja dopuštenog i nedopuštenog ponašanja učenica u javnom životu. Obrazovno-odgojni sustav bio je organiziran na način da se nadzor ponašanja učenica, nastojao uspostaviti nametanjem niza dužnosti. Taj način trebao je osigurati poslušnost učenica koje su bespogovorno ispunjavale sve obaveze u skladu s očekivanim i poželjnim ženskim identitetom. Ponašanje učenica promatralo se i izvan okvira škole, gdje su se morale ponašati pristojno, ćudoredno i skladno. Kako su učenice odrastale, kakvo je bilo njihovo djevojaštvo i koliko im je školovanje pomoglo “izaći iz sjene” i postati “vidljivije” tema su izlaganja “Ženska preparandija u Dubrovniku: učenice, djevojke, žene (1876.-1920.).
 
  • Skroviti život Marije Natali Zamagna (1807.-1891.) (doc. dr. sc. Jelena Obradović-Mojaš)

Izlaganje o “Skrovitom životu Marije Natali Zamagna (1807.-1891.)” propituje životni prostor žene u 19. st. unutar obiteljskih i društvenih odnosa u kontekstu povijesti žene, njena mentaliteta, strategije braka i majčinstva. 
FOTO: UNSPLASH