LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečana sjednica

Povodom Dana FOI-ja dekan najavio skorašnju izgradnju kampusa

Na FOI-jevoj svečanoj sjednici dekan se osvrnuo na postignuća u protekloj akademskoj godini, dodijelio je nagrade studentima i nastavnicima, ali je posebno istaknuo da nije odustao od projekta izgradnje sveučilišnog kampusa.

Na FOI-jevoj svečanoj sjednici dekan se osvrnuo na postignuća u protekloj akademskoj godini, dodijelio je nagrade studentima i nastavnicima, ali je posebno istaknuo da nije odustao od projekta izgradnje sveučilišnog kampusa.

Dana 18. prosinca 2017. godine održana je Svečana sjednica povodom Dana Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Njome je FOI obilježio 55. godišnjicu postojanja i 43. godišnjicu od osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u fakultet.

Sjednica Fakultetskog vijeća započela je u 12 sati na Velikoj sceni (Gledalište) Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin pozdravnim govorom dekana prof. dr. sc. Nevena Vrčeka i drugih brojnih visokih uzvanika. S obzirom na već više od pola stotine godina djelovanja, svoju su podršku dali uzvanici na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i brojni predstavnici hrvatskih sveučilišta i fakulteta, institucija i agencija koje svoj rad usmjeravaju na visoko obrazovanje, tvrtke i institucije s kojima FOI surađuje na međunarodnim projektima i konferencijama, kao i kroz obavljanje stručne studentske prakse.

Uvodno su se obratili i Fakultetu čestitali njegov dan gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, i prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. Uzvanici su posebno istaknuli potrebu izgradnje, kao i pomoć u realizaciji informatičkog kampusa koji je nužno potreban za daljnji razvoj studijskih programa.

Svečana sjednica bila je prilika da se dekan Fakulteta osvrne na sve što je FOI postigao tijekom prošle akademske godine Posebno je istaknuo činjenicu da ovdje danas studira oko 3000 studenata, da se godišnje svečano promovira 500 studenata, što prvostupnika, što magistara kako informatike, tako i studijskog programa ekonomika poduzetništva. Ovu je akademsku godinu po svim studijskim programima upisalo 700 brucoša, a dekan je posebno istaknuo kako je čak bilo 4,5 zainteresiranih srednjoškolca na jedno upisno mjesto.

Sve su to podaci koji pokazuju da se FOI tijekom godina razvio u vrlo respektabilnu instituciju koja, ne samo da je prepoznata unutar granica Hrvatske, već mnogobrojnom međunarodnom suradnjom i projektima, njih čak 41 u jednoj akademskoj godini, surađuje s 81 partnerom iz čak 19 zemalja svijeta. Uz sve aktivnosti koje pridonose njegovoj važnosti i značaju, studenti i njegovi djelatnici vrlo su aktivni društveno djelujući kroz Centar za volontiranje i humanitarni rad. Važno je istaknuti da FOI-jevi studenti imaju odrađeno čak 475 volonterskih sati. Tijekom godine ovdje su održane čak dvije izložbe djelatnika Fakulteta, a predstavljanje znanstvenika, njihovog rada i znanstvenog postignuća prezentira se događanjima poput SciBAra i Time4Science.

Uz sve navedeno, djelatnici Fakulteta surađuju i druže se kroz mnogobrojne sportske manifestacije poput kartinga, paintballa, klizanja, kupanja u toplicama, a također ekipa FOI-ja uspješno je nastupila na 19. sportskim igrama Sindikata znanosti te ponovila fenomenalan uspjeh obranivši sveukupno 1. mjesto u konkurenciji od 500-tinjak sudionika iz 50-ak podružnica.

Na Svečanoj sjednici dekan Fakulteta dodijelio je i Dekanove nagrade i priznanja studentima, priznanja nastavnom i nenastavnom osoblju te zahvale zaslužnim poduzećima i školama. Velik je broj studenata koji su dobili njegovo priznanje za najuspješnije na pojedinim studijskim programima, a također je velik broj studenata koje je FOI nagradio temeljem njihovih ukupno postignutih rezultata, uspješnosti u studiranju, doprinosa prepoznatljivosti i ugledu Fakulteta organizacije i informatike u ak. godini 2016/2017.

Od nastavnika, nagradu za životno djelo dobio je prof. dr. sc. Mirko Čubrilo, nagradu za posebna postignuća u znanstvenom i nastavnom radu dobila je izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Nagrada za uspješnu mladu znanstvenicu dodijeljena je dr. sc. Katarini Pažur Aničić. Nagradu za uspješna mentorstva studentima dobila je Ivana Đunđek Kokotec. Nagrada za izuzetno zalaganje nenastavnom osoblju dodijeljena je voditeljici Ureda za međunarodnu suradnju Izabeli Oletić Tušek. Nagrada za predan rad nenastavnom osoblju dodijeljena je djelatnicama odjela Računovodstva Ani Pepelnik i Ireni Žunić. Posebnu Zahvalnicu za promicanje vidljivosti Fakulteta na prijedlog dekana dobili su koordinatori i članovi timova na projektu e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, projektu Stand4INFO za razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području informatike te konferencija o informacijskoj sigurnosti FSec.

Studenti koji su posebno nagrađeni kako za uspjeh tijekom studiranja, tako i za sve druge brojne aktivnosti koje su provodili tijekom svog studiranja su: Aldin Alagić, Stefan Tropčić, Marija Lalić, Lucija Trojko, Mateo Krcić, Lucija Buhin, Marko Kos, Maja Škara, Ana-Maria Draženović, Jelena Sabolek, Lidija Zorić, Jelena Marčelja, Matea Derjanović, Tino Balint, Ante Barić, Josipa Cvrlja, Patrik Fumić, Kristijan Gašljević, Karlo Grlić, Dean Jakovljević, Paula Kokić, Ana Katarina Kolarić, Nadja Kosojević, Deana Kovač, Franja Kutnjak, Antonio Lopac, Valentin Magdić, Alen Martinčević, Tomislav Novak, Petra Odeljan, Ivan Oršolić, Maja Puh, Leo Siniša Radošić, Josipa Tadić, Kristiana Vitez, Sven Vukelić, Domagoj Zdilar i Žana Zekić.

Dekan Fakulteta posebno je istaknuo da od projekta izgradnje sveučilišnog kampusa Varaždin (faza 2) FOI nije odustao jer je kampus svima potreban. Nažalost, zbog loših političkih poteza u određenom trenutku, ulaganje u cijelu obrazovnu infrastrukturu prebacilo se u drugi plan, tj. nije se uvrstilo u prioritete operativnog programa. FOI ulaže velike napore da se to ispravi. U ovom trenutku riješeni su svi zemljišni odnosi te je FOI praktično pred izdavanjem građevinske dozvole.

Svečanom ugođaju sjednice pridonio je i Akademski pjevački zbor djelatnika i studenata Fakulteta organizacije i informatike pod ravnanjem maestre Janje Knapić, prof.

FOTO: FOI