LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opetovano i teško seksualno uznemiravanje

Povjerenstvo s FFZG-a odlučilo: profesor Roksandić vršio teško seksualno uznemiravanje

Profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu protiv kojega su bile usmjerene prijave za seksualno uznemiravanje prema odluci Povjerenstva s FFZG-a vršio je teško i opetovano seksualno uznemiravanje.

Profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu protiv kojega su bile usmjerene prijave za seksualno uznemiravanje prema odluci Povjerenstva s FFZG-a vršio je teško i opetovano seksualno uznemiravanje.

Povjerenstvo za zaprimanje prijava za spolno uznemiravanje Filozofskog fakulteta donijelo je zaključak da je profesor Drago Roksandić kojemu je rektor Boras dodijelio titulu professora emeritusa vršio opetovano i teško seksualno uznemiravanje, čime je narušio i ugled Fakulteta, piše Telegram.

Povjerenstvo je još zaključilo da je profesor svojim ponašanjem tijekom postupka dodatno naštetio i ugledu Fakulteta te uznemiravao njegove zaposlenike i studente zbog čega je predloženo da se osigura njihova zaštita te onemogući daljnji rad i kontakt s njima. Iako je profesor donekle u nadležnosti Sveučilišta, Fakultet smatra da ipak može nekako djelovati:

– Smatramo da je najmanje što se može učiniti uskraćivanje korištenja prava koja profesor kao emeritus koristi na Filozofskom fakultetu te ukidanjem mogućnosti korištenja fakultetske e-mail adrese. Predlažemo da dekan Filozofskog fakulteta pozove rektora Sveučilišta u Zagrebu da ponovno razmotri odluku o dodjeli počasne titule emeritusa prof. emer. Dragi Roksandiću. – piše Povjerenstvo, kako prenosi Telegram.

Priča s profesorom Roksandićem počela je nakon što je Telegram objavio da je rektor Boras navodno znao za jednu optužbu za seksualno uznemiravanje protiv Roksandića, ali mu je unatoč tome dodijelio spomenutu titulu. Jedna studentica optužila je profesora da ju je povukao preko radnog stola i nasilno poljubio. Još četiri ženske osobe naknadno su iznijele slična iskustva s istim profesorom.

Telegram je trenutnog privremenog dekana Miljenka Jurkovića pitao hoće li tražiti da se ponovno razmotri odluka o dodjeli počasne titule:

– Kroz cijeli postupak željeli smo zaštititi sve uključene u proces. Povjerenstvo je ono koje ima saznanja o događajima i njihove su odluke donesene na temelju procjene svih prikupljenih informacija, i preporuke koje mjere su u kojem slučaju najučinkovitije za eventualno sprečavanje ponavljanja ponašanja. Budući da smo svi potpisali izjave o zaštiti povjerljivosti podataka, nisam u mogućnosti dati vam detaljniji komentar. – zaključio je privremeni dekan u odgovoru za Telegram.

FOTO: FACEBOOK / STUDENTSKI ZBOR FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU