LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
od 2024. do 2028. godine

Potpisan sporazum koji će makedonskim studentima omogućiti jednake uvjete plaćanja školarina u Hrvatskoj

Program suradnje uključuje razmjenu do dvadeset i četiri stipendije godišnje za napredne studije na visokim učilištima u trajanju od tri do šest mjeseci, kao i dodatne stipendije za ljetne jezične tečajeve.

Program suradnje uključuje razmjenu do dvadeset i četiri stipendije godišnje za napredne studije na visokim učilištima u trajanju od tri do šest mjeseci, kao i dodatne stipendije za ljetne jezične tečajeve.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske te Ministarstvo obrazovanja i znanosti Republike Sjeverne Makedonije nedavno su potpisali značajan Program suradnje u području obrazovanja za razdoblje od 2024. do 2028. godine. Ovaj novi sporazum, koji stupa na snagu 29. rujna 2024. godine, ima za cilj ojačati obrazovne veze između dviju zemalja, poticati uzajamni akademski razvoj te očuvanje kulturnih i obrazovnih tradicija.

Sveučilište u Zagrebu otvorilo natječaj za odlaznu i dolaznu akademsku mobilnost


Jedna od ključnih odredbi ovog programa odnosi se na visokoškolsko obrazovanje. Naime, studenti iz Sjeverne Makedonije koji upišu studij u Republici Hrvatskoj od sada će imati jednake uvjete plaćanja školarina kao i domaći studenti. Osim toga, Program suradnje uključuje razmjenu do dvadeset i četiri stipendije godišnje za napredne studije na visokim učilištima u trajanju od tri do šest mjeseci, kao i dodatne stipendije za ljetne jezične tečajeve. Ovaj dio programa posebno je usmjeren na jačanje akademske razmjene i zajedničkih istraživačkih projekata u okviru programa Europske unije i regionalnog programa CEEPUS, koji olakšava mobilnost studenata i nastavnika u regiji.

Zagrebačko sveučilište organizira Tjedan dobrodošlice za strane studente, očekuje ih se više od 500


Važan aspekt sporazuma je i promicanje jezika. Tako će program omogućiti jače promicanje hrvatskog jezika u Sjevernoj Makedoniji i makedonskog jezika u Hrvatskoj, čime se potiče kulturna i jezična raznolikost. Program predviđa i podršku za zajedničke poslijediplomske programe, kao i razmjenu iskustava u obrazovnim reformama, osobito onima vezanim uz pridruživanje Europskoj uniji.

IZVOR: AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EU
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA